Gotowanie i wypieki

Owoc papaja pochodzi z rodziny melonowych nazywany papają, lub melonowym drzewem. Pochodzi z Meksyku. Owoce papai głównie hodowane są w Ameryce Środkowej, oraz innych krajach tropikalnych.

Papaja - budowa

Papaja to bylina o pokroju drzewiastym. Posiada pień wysokości od 5- 10 m. Dolną część pnia charakteryzują „blizny” po starych liściach i owocach. Liście tego pysznego melonowca są długie, spiralnie rozmieszczone na szczycie pnia. Ich średnica wynosi od 50-70 cm. Posiadają one 7 długich wcięć. Roślina jest dwupienna. Kwiaty papai wyrastają na połączeniu z pniem.

Owoc papaja - wygląd

Kształt owocu papai jest zazwyczaj owalny, lub gruszkowaty. Jego długość to 45 cm, średnica natomiast 30 cm. Dojrzały owoc tego przysmaku staje się miękki i zmienia barwę z zielonej na pomarańczową, lub ciemnożółtą. Wnętrze owocu zawiera małe, kuliste, jadalne nasiona.

Owoc papaja - właściwości

Owoce papai są uprawiane w klimatach tropikalnych, dojrzewają już na jednorocznych roślinach.
Miąższ owocu jest bogaty w witaminy, oraz ubogi w kwasy. Dzięki sporej zawartości papainy (enzymu trawiącego białka) ułatwiają proces trawienny. Skórka owoców także jest jadalna. Owoce papai mogą być spożywane w stanie surowym, lub jako przetwory. Wytwarza się z nich marmoladę, napój alkoholowy, kandyzuje, bądź konserwuje w puszkach. Niedojrzałe owoce także są jadalne, aczkolwiek przed spożyciem należy je ugotować.
Owoc papai znajduje fenomenalne zastosowanie w różnego rodzaju sałatkach.

Owoc papaja - wartości odżywcze

Owoc papai zawiera w swoim składzie:
- 9 % cukrów ( sacharozę, fruktozę, glukozę),
- karoten,
- witaminę C i A,
- niewielką ilość kwasu cytrynowego i jabłkowego ( 0,2 %),
- 100 gram owocu zawiera 38 kcal.

Owoc papaja - smak

Smak papai jest słodkawy, mało wyrazisty. Podobnie jest też z zapachem. Pestki, które są natomiast ostre w smaku należy wyrzucić.

Papaja - przepisy

Krewetki z papają

Składniki:
- krewetki, 
- papaja, 
- pomidory koktajlowe, 
- świeża mięta, 
- świeża bazylia, 
- kolendra, 
- pieprz i sól, 
- cebula, 
- smażone pistacje, 
- 1/4 szklanki wody,
- 2 łyżki cukru,
- limonka, 
- czosnek, 
- oliwa z oliwek, 
- 6 sztuk papryczki chili

Sposób przyrządzenia:
Ugotować i obrać krewetki. 

Sos:
Do gotującej się wody wsypać 2 łyżki cukru. Gdy cukier się roztopi ostudzić. Następnie dodać sok z limonki, starty czosnek, i starte papryczki chili, dolać oliwy z oliwek i przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę, pomidory, mięte, bazylię, papaję, kolendrę i podsmażyć.  Przed podaniem polać sosem i posypać orzeszkami.

Smacznego !

Komentarze: