Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Owoc papaja pochodzi z rodziny melonowych nazywany papają, lub melonowym drzewem. Pochodzi z Meksyku. Owoce papai głównie hodowane są w Ameryce Środkowej, oraz innych krajach tropikalnych.
Papaja – budowa
Papaja to bylina o pokroju drzewiastym. Posiada pień wysokości od 5- 10 m. Dolną część pnia charakteryzują „blizny” po starych liściach i owocach. Liście tego pysznego melonowca są długie, spiralnie rozmieszczone na szczycie pnia. Ich średnica wynosi od 50-70 cm. Posiadają one 7 długich wcięć. Roślina jest dwupienna. Kwiaty papai wyrastają na połączeniu z pniem.
Owoc papaja – wygląd
Kształt owocu papai jest zazwyczaj owalny, lub gruszkowaty. Jego długość to 45 cm, średnica natomiast 30 cm. Dojrzały owoc tego przysmaku staje się miękki i zmienia barwę z zielonej na pomarańczową, lub ciemnożółtą. Wnętrze owocu zawiera małe, kuliste, jadalne nasiona.
Owoc papaja – właściwości Owoce papai są uprawiane w klimatach tropikalnych, dojrzewają już na jednorocznych roślinach. Miąższ owocu jest bogaty w witaminy, oraz ubogi w kwasy. Dzięki sporej zawartości papainy (enzymu trawiącego białka) ułatwiają proces trawienny. Skórka owoców także jest jadalna. Owoce papai mogą być spożywane w stanie surowym, lub jako przetwory. Wytwarza się z nich marmoladę, napój alkoholowy, kandyzuje, bądź konserwuje w puszkach. Niedojrzałe owoce także są jadalne, aczkolwiek przed spożyciem należy je ugotować.
Owoc papai znajduje fenomenalne zastosowanie w różnego rodzaju sałatkach.
Owoc papaja – wartości odżywcze Owoc papai zawiera w swoim składzie: – 9 % cukrów ( sacharozę, fruktozę, glukozę), – karoten, – witaminę C i A, – niewielką ilość kwasu cytrynowego i jabłkowego ( 0,2 %),
– 100 gram owocu zawiera 38 kcal.
Owoc papaja – smak
Smak papai jest słodkawy, mało wyrazisty. Podobnie jest też z zapachem. Pestki, które są natomiast ostre w smaku należy wyrzucić.
Papaja – przepisy
Krewetki z papają
Składniki:
– krewetki, – papaja, – pomidory koktajlowe, – świeża mięta, – świeża bazylia, – kolendra, – pieprz i sól, – cebula, – smażone pistacje, – 1/4 szklanki wody, – 2 łyżki cukru, – limonka, – czosnek, – oliwa z oliwek, – 6 sztuk papryczki chili
Sposób przyrządzenia:
Ugotować i obrać krewetki. Sos: Do gotującej się wody wsypać 2 łyżki cukru. Gdy cukier się roztopi ostudzić. Następnie dodać sok z limonki, starty czosnek, i starte papryczki chili, dolać oliwy z oliwek i przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę, pomidory, mięte, bazylię, papaję, kolendrę i podsmażyć. Przed podaniem polać sosem i posypać orzeszkami.
Smacznego !
Was this helpful?
0 / 0