Gotowanie i wypieki

Warzywa to zdrowie. Warto je stosować we wszystkich potrawach, należy je często jeść i jeśli chcemy dobrze wyglądać i zdrowo się czuć, z warzywami powinniśmy zawsze być za pan brat. Wiadomo, że jedne warzywa lubimy bardziej, inne mniej. Jedne możemy jeść na surowo, inne lubimy gotować, a jeszcze inne smakują nam tylko w konkretnej potrawie. Niezależnie od tego, nasze zapotrzebowanie na warzywa powinno być bardzo duże i nie ma powodów by się przed nimi wzbraniać. Jednym z warzyw, które jest przez nas bardzo lubiane, jest papryka. Występuje w wielu odmianach, jak na przykład papryka chilli, habanero, czy też papryka peperoni. Właśnie ta ostatnia zyskuje coraz większą aprobatę i kupowana jest coraz częściej przez różnych klientów.

Papryka peperoni - uprawa

Co wyróżnia paprykę peperoni spośród wielu innych? Jest to papryka z rzędu słodkich, która ma znacznie mniejszą średnicę niż te tradycyjnie i osiąga od pięciu do piętnastu centymetrów długości. Może mieć kolor czerwony lub zielony. Najlepiej takie papryczki jest zakonserwować w occie, gdyż idealnie się one potem sprawdzają w wielu potrawach. Sama papryka pochodzi z Peru, gdzie była uprawiana już 2500 lat p.n.e. w Europie pojawiła się po odkryciu Ameryki przez Kolumba. Kupując paprykę pepperoni (jak również i każdą inną) powinniśmy zwrócić uwagę na to, by skórka nie była pomarszczona i matowa. Owoce powinny być twarde i jędrne, bez żadnych uszkodzeń, brzydkich zapachów i przebarwień. Należy ją trzymać w temperaturze od 7 do 14 stopni Celsjusza.

Papryka peperoni - właściwości

Właściwości i wpływ na zdrowie papryczki peperoni. Peperoni zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu i związków mineralnych, w tym przede wszystkim potasu. W papryce zawartych jest wiele bioflawonoidów, które mają właściwości przeciwnowotworowe. Paprykę, jak wspomniano wcześniej, można jeść zarówno na surowo, jak również i można przyrządzić z niej przetwory konserwowe na zimę. Słodka papryka peperoni idealnie nadaje się do sałatek, jak również jako dodatek do kanapek. Najczęściej jednak tę odmianę papryki stosuje się do różnego rodzaju pizz. W pizzy peperoni sprawdza się idealnie.

Papryka peperoni - przepisy

Oczywiście przepisów w których pojawi się peperoni jest naprawdę bardzo dużo i w zależności od tego, co kto lubi, takie rozwiązanie można zastosować. Warto polecić przepis na bardzo pyszną sałatkę z kurczaka i peperoni. Pierś z kurczaka należy ugotować. Następnie w kostkę pokroić konserwową paprykę peperoni i korniszona. Dodać do tego pokrojoną pierś z kurczaka, trzy łyżki majonezu, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. I już! Taka sałatka może być idealna jako danie główne, jak również i dodatek do różnego rodzaju potraw. Próbujmy różnych rozwiązań, starając się wciąż na każdym kroku urozmaicać to, co jemy. Najgorzej jest, gdy w nasze jedzenie wkroczy nuda, monotonia i szarość. Na rynku dostępnych jest tak wiele produktów, że każdy znajdzie dla siebie to, co lubi i co mu najbardziej smakuje. Warto kombinować, eksperymentować, a nawet wymyślać własne propozycje jedzenia. To każdemu wyjdzie na dobre, a w jedzeniu nie będzie mowy o nudzie. Po to są różne produkty i ich zastosowania, by móc z nich na każdym kroku korzystać. I to jest w tym najfajniejsze!

Komentarze:
Misti 2012-08-05 21:55:14

Właśnie kupiłam papryczkę i będę eksperymentować !

Marzena 2012-08-21 06:03:42

Papryka peperoni jest według mnie jedną z najbardziej lubianych, ponieważ nie jest za ostra po prostu w sam raz. Bardzo polecam wkomponowywać ostre paryczki do sałatek, sosów, pizzy i innych potraw. Polecam jeść potrawy z ostrymi papryczkami zwłaszcza podczas upałów.

Marian 2012-08-30 23:55:34

Przeczytałem tutaj, że jest ona z rzędu słodkich, co? słodka, daj mi spróbować, ugryzłem ją, mmm, hmmm... to nie jest słodkie!, Wooooodyyy! Jest Wyje***na, doskonała do każdego żarcia, będe łądował do wszystkiego;)

~MAmi 2012-10-16 09:34:11

Danie z pikantną papryczką popijamy winem, lub napojem mlecznym, jeśli ktoś ma zbyt duże uczucie ostrości. Woda nic nie pomoże:)

szymoneek 2012-10-23 21:21:03

bardzo dobra do rużnych mięs

cierpliwy 2012-12-13 23:48:37

Szymonek! Nie psuj mi smaku twoimi bykami ortograficznymi! Analfabeto uciekaj z tej strony! Wstyd!

sasamita 2013-03-02 00:52:49

Widze ze cierpliwy jest raczej malo cierpliwy a do tego nie jest wychowany.szymonek zrobil blad a ty co o nim wiesz? Moze ma dysortografoe uzasadniona medycznie?

rafciu 2013-03-24 15:13:46

A ja pozostanę wierny papryczkom jalapeno :3

inż. smakosz 2013-04-28 17:14:14

państwo nie odróżniacie papryczek ? peperoni jest łagodną, słodkawą odmianą, ale nie "ostrą". jeżeli chcecie posmakować ostrej papryczki polecam piri-piri.

gonia 2013-05-27 14:58:56

właśnie konsumuję ją jako dodatek do pizzy mile łechce podniebienie

ajekt 2013-09-15 19:14:55

Jeżeli peperoni ma byc slodka to dlaczego tak mnie piecze gębą po ugryzieniu malego kęsa.pali jakbym ogien zjadl

bacha 2013-10-23 23:00:29

Jak papryka peperoni jest słodka to ja jestem czekoladką, po małym kąsku mam piekło w buźi łał pomocy......

ciekawy 2013-11-07 08:15:30

mam pytanko...jaka jest bardziej ostra , peperoni czy chili?

huj 2014-02-09 19:26:17

pepperoni jest mniej ostra, ale też ma swoją ostrość

aga 2014-09-25 15:04:42

super smakuje w bobraczu

Tola.O. 2015-10-11 13:15:41

tola 2015.10.11. 13.15 papryki habanero nalezy kroic w rekawiczkach

xxx 2016-10-25 13:15:07

jadam czasami pizzę z papryczkimi peperoni i jeśli one są ostre to ja jestem święty. inz. smakosz ma tu rację.

... 2017-04-20 12:06:59

Jadłam pizzę z peppeoni w kilku pizzeriach w różnych miastach i raczej smakowała jak zwykła zielona papryka.... Natomiast w mojej lokalnej pizzerii, pizza z tą papryka jest bardzo ostra(z chlopakiem lubimy ostre jedzenie, więc to nie kwestia delikatnego podniebienia), nie wiem od czego to zależy, czy ktoś myli gatunki papryk czy to kwestia chociażby marynowania. W Internecie też nie ma jednoznacznych informacji, na jednych stronach jest uważana za paprykę łagodną, na innych za ostrą

gg2 2017-07-16 19:17:01

prawdziwa pepperoni jest ostra jak diabli !!!

fryzshire 2017-10-01 13:54:24

Pepperoni (pepperoncini) ma w skali Scolville'a (skala ostrości papryki wprowadzona w 1912r przez Wilbura Scoville'a) "zaledwie" 100 - 500 SHU (Scoville Heat Unit), czyli tyle, ile czarny pieprz. Czysta kapsaicyna ma 15 - 16 mln SHU. A inne papryki? Ze znanych na rynku: jalapeno 2 500 - 8 000 SHU, cayenne 30 000 - 50 000 SHU, piri-piri 100 000 - 175 000 SHU, habanero 100 000 - 350 000 SHU. Najostrzejsze mogą nawet zabić, gdyż czysta kapsaicyna jest silną trucizną. Rekordzistki: Trinidad Scorpion Butch T (ks. rek. Guinnessa 2011r) 1 463 700 SHU, Carolina Reaper (ks. rek. Guinnessa 2012r) 1 569 300 SHU, Trinidad moruga scorpion 2 000 000 SHU i tegoroczny nr 1 ‘Dragon's Breath’ 2 480 000 SHU. Różnice w ostrości (np. w pizzy) wynikają z tego, że ostrość papryki zależy od wielu czynników (słońce, gleba, wilgotność, nawozy), od osobistej wrażliwości na kapsaicynę, ale i od bałaganu na rynku. Sama znalazłam w necie pepperoni na 3 różnych stronach, jako małe, krótkie, czerwone, ostro zakończone papryczki, jako długie, wąskie, czerwone, żółte lub zielone, ale i jako nieduże, grube, tępo zakończone, w żółtozielonym kolorze. Z całą pewnością nie była to ta sama odmiana. A która prawdziwa? Znawcą nie jestem... :-)