Papryka peperoni

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

papryka-peperoni_m-9610887Warzywa to zdrowie. Warto je stosować we wszystkich potrawach, należy je często jeść i jeśli chcemy dobrze wyglądać i zdrowo się czuć, z warzywami powinniśmy zawsze być za pan brat. Wiadomo, że jedne warzywa lubimy bardziej, inne mniej. Jedne możemy jeść na surowo, inne lubimy gotować, a jeszcze inne smakują nam tylko w konkretnej potrawie. Niezależnie od tego, nasze zapotrzebowanie na warzywa powinno być bardzo duże i nie ma powodów by się przed nimi wzbraniać. Jednym z warzyw, które jest przez nas bardzo lubiane, jest papryka. Występuje w wielu odmianach, jak na przykład papryka chilli, habanero, czy też papryka peperoni. Właśnie ta ostatnia zyskuje coraz większą aprobatę i kupowana jest coraz częściej przez różnych klientów.

papryka-peperoni-uprawa_m-2320189Papryka peperoni – uprawa

Co wyróżnia paprykę peperoni spośród wielu innych? Jest to papryka z rzędu słodkich, która ma znacznie mniejszą średnicę niż te tradycyjnie i osiąga od pięciu do piętnastu centymetrów długości. Może mieć kolor czerwony lub zielony. Najlepiej takie papryczki jest zakonserwować w occie, gdyż idealnie się one potem sprawdzają w wielu potrawach. Sama papryka pochodzi z Peru, gdzie była uprawiana już 2500 lat p.n.e. w Europie pojawiła się po odkryciu Ameryki przez Kolumba. Kupując paprykę pepperoni (jak również i każdą inną) powinniśmy zwrócić uwagę na to, by skórka nie była pomarszczona i matowa. Owoce powinny być twarde i jędrne, bez żadnych uszkodzeń, brzydkich zapachów i przebarwień. Należy ją trzymać w temperaturze od 7 do 14 stopni Celsjusza.

papryka-peperoni-wlasciwosci_m-1117450Papryka peperoni – właściwości

Właściwości i wpływ na zdrowie papryczki peperoni. Peperoni zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu i związków mineralnych, w tym przede wszystkim potasu. W papryce zawartych jest wiele bioflawonoidów, które mają właściwości przeciwnowotworowe. Paprykę, jak wspomniano wcześniej, można jeść zarówno na surowo, jak również i można przyrządzić z niej przetwory konserwowe na zimę. Słodka papryka peperoni idealnie nadaje się do sałatek, jak również jako dodatek do kanapek. Najczęściej jednak tę odmianę papryki stosuje się do różnego rodzaju pizz. W pizzy peperoni sprawdza się idealnie.

Papryka peperoni – przepisy

Oczywiście przepisów w których pojawi się peperoni jest naprawdę bardzo dużo i w zależności od tego, co kto lubi, takie rozwiązanie można zastosować. Warto polecić przepis na bardzo pyszną sałatkę z kurczaka i peperoni. Pierś z kurczaka należy ugotować. Następnie w kostkę pokroić konserwową paprykę peperoni i korniszona. Dodać do tego pokrojoną pierś z kurczaka, trzy łyżki majonezu, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. I już! Taka sałatka może być idealna jako danie główne, jak również i dodatek do różnego rodzaju potraw. Próbujmy różnych rozwiązań, starając się wciąż na każdym kroku urozmaicać to, co jemy. Najgorzej jest, gdy w nasze jedzenie wkroczy nuda, monotonia i szarość. Na rynku dostępnych jest tak wiele produktów, że każdy znajdzie dla siebie to, co lubi i co mu najbardziej smakuje. Warto kombinować, eksperymentować, a nawet wymyślać własne propozycje jedzenia. To każdemu wyjdzie na dobre, a w jedzeniu nie będzie mowy o nudzie. Po to są różne produkty i ich zastosowania, by móc z nich na każdym kroku korzystać. I to jest w tym najfajniejsze!

Was this helpful?

1 / 0