Przepisy

Gruszki to smakowite owoce na złotą jesień , smakują zarówno solo jak i jako dodatek do wielu deserów. Ciekawym pomysłem będzie pyszne ciacho z gruszkami, oto kilka pomysłów.

Ciasto z gruszkami i słodką posypką

Składniki:
- 5-6 gruszek (najlepiej słodkich),
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki cukru pudru + płaska łyżka do posypania ciasta,
- 4 jajka,
- kostka miękkiego tłuszczu, np. margaryna Kasia,
- 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych lub włoskich,
- łyżka proszku do pieczenia,
- sok z 1 cytryny,
- płaska łyżeczka cynamonu,
- bułka tarta do posypania formy,
- na kruszonkę: 1/3 kostki masła, łyżka mąki, 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:
Zacznij od umycia gruszek bardzo dokładnie pod zimną wodą. Następnie obierz, pokrój na dosyć cienkie żeberka, polej sokiem z cytryny. Oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną pianę. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Następnie dodaj orzechy, mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Na koniec połącz masę z ubitą pianą. 
Czas na kruszonkę- masło rozgnieć widelce, dodają cukier i mąkę. Najwygodniej będzie rozrabiać całość palcami - do uzyskania jednolitej, dosyć suchej masy (można dodać więcej mąki). 
Ciasto wylej na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę. Na wierzchu poukładaj gruszki, możesz delikatnie wepchnąć kawałki do środka. Wierzch posyp kruszonką. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-190 stopni i piecz przez ok. godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kwadrans i posyp placek cukrem pudrem. Gotowe!

Kakaowy placek z gruszkami

Składniki:
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 5 jaj,
- 12,5 dag margaryny,
- 4 łyżki kakao,
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 6 gruszek,
- Cukier puder do dekoracji,
- 1/3 szklanki wody.

Sposób przygotowania:
Wstępnie margarynę, cukry i kakao podgrzewamy na ogniu do rozpuszczenia składników, dodajemy olej i wodę zagotowujemy i studzimy. Kiedy już przestygnie dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem i ubitą z białek pianę. Ciasto dzielimy na pół i wlewamy do dwóch foremek. Na wierzchu układamy obrane i pokrojone na połówki gruszki.  Pieczemy około 50 minut w 200 °C. Chłodny już placek posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Prosty placek z gruszkami

Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 200g masła/margaryny,
- 100 ml mleka,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 cytryna,
- 3/4 gruszki (duże),
- papier do pieczenia lub tłuszcz + bułka tarta.

Sposób przygotowania:
Zacznijmy od cytryny, którą należy sparzyć. Ścieramy z cytryny skórkę i wyciskamy sok. Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka i startą skórkę. Wszystko dokładnie ucieramy, aż powstanie gładka masa.
Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki (nie zapominajmy o usunięciu gniazd z pestkami). Ćwiartki kroimy jeszcze na przynajmniej trzy części i wkładamy do soku z cytryny (aby nie ściemniały). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto przelewamy do tortownicy i rozkładamy na nim plasterki gruszek. Pieczemy około 60 minut w 180°C.

Komentarze: