Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Gruszki to smakowite owoce na złotą jesień , smakują zarówno solo jak i jako dodatek do wielu deserów. Ciekawym pomysłem będzie pyszne ciacho z gruszkami, oto kilka pomysłów.
Ciasto z gruszkami i słodką posypką
Składniki:
– 5-6 gruszek (najlepiej słodkich), – 3 szklanki mąki pszennej, – 2 szklanki cukru pudru + płaska łyżka do posypania ciasta, – 4 jajka, – kostka miękkiego tłuszczu, np. margaryna Kasia, – 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych lub włoskich, – łyżka proszku do pieczenia, – sok z 1 cytryny, – płaska łyżeczka cynamonu, – bułka tarta do posypania formy, – na kruszonkę: 1/3 kostki masła, łyżka mąki, 2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
Zacznij od umycia gruszek bardzo dokładnie pod zimną wodą. Następnie obierz, pokrój na dosyć cienkie żeberka, polej sokiem z cytryny. Oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną pianę. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Następnie dodaj orzechy, mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Na koniec połącz masę z ubitą pianą. Czas na kruszonkę- masło rozgnieć widelce, dodają cukier i mąkę. Najwygodniej będzie rozrabiać całość palcami – do uzyskania jednolitej, dosyć suchej masy (można dodać więcej mąki).
Ciasto wylej na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę. Na wierzchu poukładaj gruszki, możesz delikatnie wepchnąć kawałki do środka. Wierzch posyp kruszonką. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-190 stopni i piecz przez ok. godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kwadrans i posyp placek cukrem pudrem. Gotowe!
Kakaowy placek z gruszkami
Składniki:
– 1,5 szklanki cukru, – 2 szklanki mąki, – 5 jaj, – 12,5 dag margaryny, – 4 łyżki kakao, – 3 łyżki oleju, – 2 łyżeczki proszku do pieczenia, – 1 łyżka cukru waniliowego, – 6 gruszek, – Cukier puder do dekoracji, – 1/3 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
Wstępnie margarynę, cukry i kakao podgrzewamy na ogniu do rozpuszczenia składników, dodajemy olej i wodę zagotowujemy i studzimy. Kiedy już przestygnie dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem i ubitą z białek pianę. Ciasto dzielimy na pół i wlewamy do dwóch foremek. Na wierzchu układamy obrane i pokrojone na połówki gruszki. Pieczemy około 50 minut w 200 °C. Chłodny już placek posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Prosty placek z gruszkami
Składniki:
– 2 szklanki mąki, – 1 szklanka cukru, – 200g masła/margaryny, – 100 ml mleka, – 4 jajka, – 1 łyżeczka proszku do pieczenia, – 1 cytryna, – 3/4 gruszki (duże), – papier do pieczenia lub tłuszcz + bułka tarta.
Sposób przygotowania:
Zacznijmy od cytryny, którą należy sparzyć. Ścieramy z cytryny skórkę i wyciskamy sok. Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka i startą skórkę. Wszystko dokładnie ucieramy, aż powstanie gładka masa.
Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki (nie zapominajmy o usunięciu gniazd z pestkami). Ćwiartki kroimy jeszcze na przynajmniej trzy części i wkładamy do soku z cytryny (aby nie ściemniały). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto przelewamy do tortownicy i rozkładamy na nim plasterki gruszek. Pieczemy około 60 minut w 180°C.
Was this helpful?
0 / 0