Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Płatki jęczmienne to z pewnością naturalne i bezcenne źródło wartości odżywczych dla organizmu. To właśnie płatki jęczmienne są ekologicznymi płatkami z pełnego przemiału. Dzięki temu są produktem bardzo zrównoważonym odżywczo. Płatki to idealna propozycja na codzienne śniadanie, a także dodatek do deserów, jogurtów i wielu innych przekąsek. Najlepiej smakują one z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz owoców, śmietany lub mleka. Płatki jęczmienne są dobrym źródłem białka, składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu, żelaza) oraz witamin. Zawarty w nich błonnik pokarmowy pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi.

Płatki jęczmienne - właściwości

Właściwości drobnych, zmiażdżonych ziaren jęczmienia wykorzystywano jeszcze w dawnej medycynie do leczenia żołądka, w postaci kleików, które miały za zadanie złagodzenie uporczywych dolegliwości. Dziś również nie ma lepszego lekarstwa na dolegliwości żołądkowe, niestrawność lub zaparcia.
Płatki jęczmienne mają również właściwości lecznicze. Spożywanie płatków jęczmiennych poleca się osobom zarówno dorosłym, jak i dzieciom już od najmłodszych lat. Płatki jęczmienne mają bowiem właściwości antynowotworowe i antywirusowe.

Płatki jęczmienne - wartości odżywcze

Płatki jęczmienne są bardzo bogate w mikroelementy pozytywnie wpływające na nasze zdrowie, takie jak:
- błonnik,
- fosfor,
- żelazo,
- wapń,
- potas,
- magnez,
- oraz witaminy z grupy B.

Tak więc płatki jęczmienne stanowią bardzo cenne źródło wartości odżywczych.

Płatki jęczmienne a odchudzanie

Płatki jęczmienne mają duże właściwości odchudzające, gdyż doskonale poprawiają trawienie, regulują proces przemiany oraz uzupełniają dietę podczas kuracji odchudzających czy wprowadzanych diet. Zawarty w płatkach rozpuszczalny błonnik pokarmowy nie tylko przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi, ale również reguluje i usprawnia pracę przewodu pokarmowego.

Płatki jęczmienne - zalety i zastosowanie

Płatki jęczmienne bogate są w substancję zwaną niacyną, która ma bardzo duży wpływ na wygląd i stan skóry. Witaminy z grupy B dbają zaś o kondycję włosów i paznokci.
Płatki jęczmienne mają niesamowite właściwości smakowe Płatki jęczmienne to także znany i powszechny dodatek do potraw i deserów.

Właściwości tego produktu wykorzystywane są do produkcji:
- kleików,
- musli,
- ciastek,
- chleba,
- zup.

Płatki jęczmienne z powodzeniem mogą zastąpić kukurydziane płatki śniadaniowe, będąc sycącą i smaczną propozycją na rozpoczęcie dnia. Płatki jęczmienne stosuje się także jako zagęszczacz do różnego rodzaju sosów i gulaszy. Zalecane w codziennej diecie ze względu na smaczny smak, zdrowe wartości i wiele możliwości w wykorzystaniu.

Komentarze:
maja 2013-07-20 10:11:53

Super płatki!!! Super artykuł!!! Będę jadła- jem już od 2 lat owsiane też fajnie wpływają na zdrowie i figurę. Odstawiłam chleb, jem go incydentalnie i nie żałuję.

Ewa B 2014-01-27 08:42:38

Jem płatki jęczmienne od około dwóch miesięcy pod postacia zupy mlecznej rano do śniadania i juz zauważyłam zmiany w moich paznikciach.Dotychczas słabe i łamliwe stały sie mocniejsze i zdecydowane ładniejsze.

Anna 2015-11-02 2015-11-02 16:57:52

Od 2 miesięcy jem na śniadanie płatki jest to mieszanka z płatków owsianych, jęczmiennych,żytnich, kukurydzianych i naprawdę jestem pełna podziwu wygładziła mi się cera małe zmarszczki zniknęły mam lepsze samopoczucie zniknęły uciążliwe wzdęcia polecam .

Krystyna 2016-11-20 22:19:07

Niestety demokracja truje nas piekarniczą mąką pszenną. W komunie chleb był prozdrowotny. Dlatego dobrze jest zrezygnować częściowo z chleba na rzecz kasz.

Mądry 2017-04-07 15:16:44

Jedz płatki rano i wieczorem, a będziesz zdrowia wzorem.

basia 2017-05-14 06:07:17

zaczynam

DANKA 2017-06-24 14:23:35

zaczęłam jeść płatki w celach zdrowotnych oraz na lepsze samopoczucie.

Jarek 2018-06-06 03:56:39

Jadam na przemian platki owsiane i jeczmienne. Oba produkty sa wspanialym daniem sniadaniowym. Ja stosuje przyprawe Sriracha&lime. Pikantne w smaku pobudzajace prace jelit, rewelacja, ostroznie tylko bo pikantnosc na sniadanie nie kazdemu sluzy, pozdrawiam.