Płatki jęczmienne to z pewnością naturalne i bezcenne źródło wartości odżywczych dla organizmu. To właśnie płatki jęczmienne są ekologicznymi płatkami z pełnego przemiału. Dzięki temu są produktem bardzo zrównoważonym odżywczo. Płatki to idealna propozycja na codzienne śniadanie, a także dodatek do deserów, jogurtów i wielu innych przekąsek. Najlepiej smakują one z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz owoców, śmietany lub mleka. Płatki jęczmienne są dobrym źródłem białka, składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu, żelaza) oraz witamin. Zawarty w nich błonnik pokarmowy pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi.
Płatki jęczmienne – właściwości
Właściwości drobnych, zmiażdżonych ziaren jęczmienia wykorzystywano jeszcze w dawnej medycynie do leczenia żołądka, w postaci kleików, które miały za zadanie złagodzenie uporczywych dolegliwości. Dziś również nie ma lepszego lekarstwa na dolegliwości żołądkowe, niestrawność lub zaparcia.
Płatki jęczmienne mają również właściwości lecznicze. Spożywanie płatków jęczmiennych poleca się osobom zarówno dorosłym, jak i dzieciom już od najmłodszych lat. Płatki jęczmienne mają bowiem właściwości antynowotworowe i antywirusowe.
Płatki jęczmienne – wartości odżywcze
Płatki jęczmienne są bardzo bogate w mikroelementy pozytywnie wpływające na nasze zdrowie, takie jak:
- błonnik,
- fosfor,
- żelazo,
- wapń,
- potas,
- magnez,
- oraz witaminy z grupy B.
Tak więc płatki jęczmienne stanowią bardzo cenne źródło wartości odżywczych.
Płatki jęczmienne a odchudzanie
Płatki jęczmienne mają duże właściwości odchudzające, gdyż doskonale poprawiają trawienie, regulują proces przemiany oraz uzupełniają dietę podczas kuracji odchudzających czy wprowadzanych diet. Zawarty w płatkach rozpuszczalny błonnik pokarmowy nie tylko przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi, ale również reguluje i usprawnia pracę przewodu pokarmowego.
Płatki jęczmienne – zalety i zastosowanie
Płatki jęczmienne bogate są w substancję zwaną niacyną, która ma bardzo duży wpływ na wygląd i stan skóry. Witaminy z grupy B dbają zaś o kondycję włosów i paznokci. Płatki jęczmienne mają niesamowite właściwości smakowe Płatki jęczmienne to także znany i powszechny dodatek do potraw i deserów.
Właściwości tego produktu wykorzystywane są do produkcji:
- kleików,
- musli,
- ciastek,
- chleba,
- zup.
Płatki jęczmienne z powodzeniem mogą zastąpić kukurydziane płatki śniadaniowe, będąc sycącą i smaczną propozycją na rozpoczęcie dnia. Płatki jęczmienne stosuje się także jako zagęszczacz do różnego rodzaju sosów i gulaszy. Zalecane w codziennej diecie ze względu na smaczny smak, zdrowe wartości i wiele możliwości w wykorzystaniu.
Was this helpful?
0 / 1