Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Kopytka każdy zna i uwielbia od czasu do czasu ich zasmakować. Ich wykonanie to czysta przyjemność i tak naprawdę nic trudnego. Są szybkie i proste w wykonaniu, a dobrze zrobione rozpływają się w ustach. Są syta potrawą, którą można podawać na wiele sposobów.

Kopytka dziś przyrządzane są na wielorakie sposoby, oto kilka z nich:
- przepis na kopytka z ziemniaków i sera, cieszą się najdłuższą tradycją i największą popularnością,
- przepis na kopytka z ziemniaków z sosem grzybowym,
- przepis na kopytka z dynią,
- przepis na kopytka z sosem z pomidorów i łososiem,
- wiele innych.

Kopytka są wykonane w ten sposób, że na dobra sprawę pasują do wielu składników i dodatków. Można je podawać z wszelkiego rodzaju sosami np. myśliwskim, pieczeniowym, grzybowym, pieczarkowym, śmietankowym lub zupełnie na słodko. Są idealne dla małych smyków, które mają nie wiele ząbków gdyż są mięciutkie i smaczne.

Przepis na kopytka

Kopytka z ziemniaków i sera
Składniki
- 800g ziemniaków,
- 250g sera białego,
- 1 jajko,
- 2 szklanki mąki,
- Sól,
- Masło,
- Bułka tarta.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy, najlepiej w skorkach (najlepsze są ziemniaki z dnia poprzedniego). Kiedy są miękkie studzimy i obieramy. Nie zalecam młodych ziemniaków, raczej się nie nadają. Do gotowych ziemniaków dodajemy ser i tworzymy jednolitą masę mieszając i zagniatając. Na stole wysypanym mąką układam gotową masę z której tworzę koło z dziurą. Do stworzonego wgłębienia wbijamy jajko i posypujemy całość mąką. Doprawiam delikatnie solą. Ciasto zagniatamy tworząc jednolitą masę z dokładnie połączonymi składnikami. Masa powinna być na tyle gęsta by można ją było pokroić. Stół ponownie wysypuję mąką i gotowe ciasto roluję na oddzielne wałeczki, które kroję w małe kopytka. Kopytka wrzucam do wrzącej, osolonej wody . Kopytka są gotowe do wyjęcia po około 3 minutach od wypłynięcia. Jako dodatek do kopytek podaję roztopione masło połączone z bułką tartą. Razem smakują pysznie.

Kopytka z ziemniaków z sosem grzybowym.

Składniki:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- Sól.

Sposób przygotowania jest podobny do wcześniej podanego.

Składniki potrzebne na sos grzybowy:
- 30g suszonych grzybów,
- 2 łyżki masła,
- łyżka oleju roślinnego,
- cebula,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- sól,
- pieprz,
- posiekana natka pietruszki, śmietanka do sosów 30%.

Sposób przygotowania sosu:
Grzyby należy zalać szklanką zimnej wody i odstawić na minimum 8 godzin. Grzyby po wyjęciu z wody osuszamy najlepiej na ręczniku papierowym. Wodę po grzybach zostawiamy. Grzybki po osuszeniu kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na masełku przez około 20 minut. Pod koniec smażenia do grzybów dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu uzyskania złotego koloru. Całość doprawiamy. Całość przekładamy do garnuszka z wodą (tą w której moczyliśmy grzyby), jeśli to konieczne doprawiamy i gotujemy przez kilkanaście minut. Gotujemy do czasu zmiękczenia grzybow i odparowania sosu. Na koniec do gotowego sosu dodajemy skrojoną natkę pietruszki oraz mąkę ziemniaczana w celu zagęszczenia.

Komentarze:
lusi 2012-05-31 19:31:35

to chyba nie kopytka tylko leniwe :-)