Przepis na kopytka

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Kopytka każdy zna i uwielbia od czasu do czasu ich zasmakować. Ich wykonanie to czysta przyjemność i tak naprawdę nic trudnego. Są szybkie i proste w wykonaniu, a dobrze zrobione rozpływają się w ustach. Są syta potrawą, którą można podawać na wiele sposobów.

Kopytka dziś przyrządzane są na wielorakie sposoby, oto kilka z nich: – przepis na kopytka z ziemniaków i sera, cieszą się najdłuższą tradycją i największą popularnością, – przepis na kopytka z ziemniaków z sosem grzybowym, – przepis na kopytka z dynią, – przepis na kopytka z sosem z pomidorów i łososiem,

– wiele innych.

Kopytka są wykonane w ten sposób, że na dobra sprawę pasują do wielu składników i dodatków. Można je podawać z wszelkiego rodzaju sosami np. myśliwskim, pieczeniowym, grzybowym, pieczarkowym, śmietankowym lub zupełnie na słodko. Są idealne dla małych smyków, które mają nie wiele ząbków gdyż są mięciutkie i smaczne.

Przepis na kopytka

Kopytka z ziemniaków i sera

Składniki

– 800g ziemniaków, – 250g sera białego, – 1 jajko, – 2 szklanki mąki, – Sól, – Masło,

– Bułka tarta.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy, najlepiej w skorkach (najlepsze są ziemniaki z dnia poprzedniego). Kiedy są miękkie studzimy i obieramy. Nie zalecam młodych ziemniaków, raczej się nie nadają. Do gotowych ziemniaków dodajemy ser i tworzymy jednolitą masę mieszając i zagniatając. Na stole wysypanym mąką układam gotową masę z której tworzę koło z dziurą. Do stworzonego wgłębienia wbijamy jajko i posypujemy całość mąką. Doprawiam delikatnie solą. Ciasto zagniatamy tworząc jednolitą masę z dokładnie połączonymi składnikami. Masa powinna być na tyle gęsta by można ją było pokroić. Stół ponownie wysypuję mąką i gotowe ciasto roluję na oddzielne wałeczki, które kroję w małe kopytka. Kopytka wrzucam do wrzącej, osolonej wody . Kopytka są gotowe do wyjęcia po około 3 minutach od wypłynięcia. Jako dodatek do kopytek podaję roztopione masło połączone z bułką tartą. Razem smakują pysznie.

Kopytka z ziemniaków z sosem grzybowym.

Składniki:

– 1 kg ziemniaków ugotowanych, – 1 łyżka mąki ziemniaczanej, – 3 szklanki mąki pszennej, – 1 jajko, – Sól.

Sposób przygotowania jest podobny do wcześniej podanego.

Składniki potrzebne na sos grzybowy: – 30g suszonych grzybów, – 2 łyżki masła, – łyżka oleju roślinnego, – cebula, – łyżka mąki ziemniaczanej, – sól, – pieprz,

– posiekana natka pietruszki, śmietanka do sosów 30%.

Sposób przygotowania sosu:
Grzyby należy zalać szklanką zimnej wody i odstawić na minimum 8 godzin. Grzyby po wyjęciu z wody osuszamy najlepiej na ręczniku papierowym. Wodę po grzybach zostawiamy. Grzybki po osuszeniu kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na masełku przez około 20 minut. Pod koniec smażenia do grzybów dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu uzyskania złotego koloru. Całość doprawiamy. Całość przekładamy do garnuszka z wodą (tą w której moczyliśmy grzyby), jeśli to konieczne doprawiamy i gotujemy przez kilkanaście minut. Gotujemy do czasu zmiękczenia grzybow i odparowania sosu. Na koniec do gotowego sosu dodajemy skrojoną natkę pietruszki oraz mąkę ziemniaczana w celu zagęszczenia.

Was this helpful?

0 / 0