Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Nie ma chyba na świecie człowieka, który jawnie bądź skrycie nie pałałby miłością do dobrze przyrządzonego sosu serowego. Przeklinany przez zwolenników idealnej sylwetki i zdrowego odżywiania, ubóstwiany przez wszelkiej maści łasuchów i smakoszy, sos serowy to wyśmienity dodatek do wszystkich mięs, warzyw, idealnie sprawdza się jako aksamitny dip, dodatek do chipsów nachos, słowem – sos serowy jest wielki! O kaloriach i tłuszczu nie będziemy tutaj niczego pisać, nie warto zaprzątać sobie głowy niepotrzebnymi informacjami.

Sos serowy można zrobić niemal z każdego sera, może być to ser żółty (cała gama do wyboru – cheddar, ementaler, gouda, edamski, czy cała reszta palety smakowej – w samej Polsce produkowanych jest około 90 gatunków sera), topiony w kostce czy plasterkach, słowem – każdy. Można się pokusić także o sos serowy pleśniowy. Również smak sosu można dopasować do własnych potrzeb – sos może być bardziej łagodny, pikantny, ziołowy, kwaskowaty, etc. Poniżej prezentujemy przepis na jeden z najprostszych sosów serowych. Idealnie pasuje taki sos serowy do makaronu, do zapiekanki, do kurczaka, do szparagów i wielu innych dań.

Sos serowy - przepis

Składniki:

dwie duże łyżki masła,
ćwierć szklanki mąki,
dwie szklanki zimnego mleka,
szczypta gałki muszkatołowej,
pieprz, sól,
20 dag sera żółtego (twardszego).

Wykonanie:

Rozpuszczamy masło na wolnym ogniu, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy przez około pięć minut, aż zasmażka się będzie rumienić. Gdy zasmażka zacznie zmieniać kolor, należy dodać pół szklanki mleka, szybko mieszając. Mleko wlewamy stopniowo. Następnie dolewamy resztę mleka. Kolejny krok to dodanie odrobinki tartej gałki muszkatołowej, pieprzu i wymieszanie. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia. Następnie dodajemy część startego w międzyczasie sera żółtego i mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Ser dodajemy porcjami, po rozpuszczeniu się jednej porcji wsypujemy i mieszamy kolejną. Na sam koniec sos solimy do smaku i jest gotowy do podania.

Smacznego!

Komentarze:
luba 2012-02-17 18:58:17

taki sobie

zielony ogórek 2012-05-11 13:54:30

myśle że dobry

kosiali 2012-06-07 18:02:23

No do kupnego gęstego to mu troche daleko..Ale pomysł ok.Jednak serowe z Lidla nic nie przebije.Teraz zwlaszcza jak jest po 5zł razem z Nachosami.

zadowolona 2015-11-13 14:44:51

Robiłam, pyszny i szybki jak błyskawica!!!^^ Btw, mój był bardzo gęsty i nieco bardziej ostry. Niech się kupne schowają! Tu sama natura!