Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Nie ma chyba na świecie człowieka, który jawnie bądź skrycie nie pałałby miłością do dobrze przyrządzonego sosu serowego. Przeklinany przez zwolenników idealnej sylwetki i zdrowego odżywiania, ubóstwiany przez wszelkiej maści łasuchów i smakoszy, sos serowy to wyśmienity dodatek do wszystkich mięs, warzyw, idealnie sprawdza się jako aksamitny dip, dodatek do chipsów nachos, słowem – sos serowy jest wielki! O kaloriach i tłuszczu nie będziemy tutaj niczego pisać, nie warto zaprzątać sobie głowy niepotrzebnymi informacjami.
Sos serowy można zrobić niemal z każdego sera, może być to ser żółty (cała gama do wyboru – cheddar, ementaler, gouda, edamski, czy cała reszta palety smakowej – w samej Polsce produkowanych jest około 90 gatunków sera), topiony w kostce czy plasterkach, słowem – każdy. Można się pokusić także o sos serowy pleśniowy. Również smak sosu można dopasować do własnych potrzeb – sos może być bardziej łagodny, pikantny, ziołowy, kwaskowaty, etc. Poniżej prezentujemy przepis na jeden z najprostszych sosów serowych. Idealnie pasuje taki sos serowy do makaronu, do zapiekanki, do kurczaka, do szparagów i wielu innych dań.
Sos serowy – przepis
Składniki:
dwie duże łyżki masła, ćwierć szklanki mąki, dwie szklanki zimnego mleka, szczypta gałki muszkatołowej, pieprz, sól,
20 dag sera żółtego (twardszego).
Wykonanie: Rozpuszczamy masło na wolnym ogniu, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy przez około pięć minut, aż zasmażka się będzie rumienić. Gdy zasmażka zacznie zmieniać kolor, należy dodać pół szklanki mleka, szybko mieszając. Mleko wlewamy stopniowo. Następnie dolewamy resztę mleka. Kolejny krok to dodanie odrobinki tartej gałki muszkatołowej, pieprzu i wymieszanie. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia. Następnie dodajemy część startego w międzyczasie sera żółtego i mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Ser dodajemy porcjami, po rozpuszczeniu się jednej porcji wsypujemy i mieszamy kolejną. Na sam koniec sos solimy do smaku i jest gotowy do podania.
Smacznego!
Was this helpful?
0 / 0