Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Każde drzewo jest na swój sposób piękne i okazałe. Szczególne znaczenie mają te, które są ciekawe pod względem wyglądu, mając coś, czego nie mają inne. Jednym z nich jest rambutan, który jest średniej wielkości drzewem tropikalnym, cieszącym się ogromnym uznaniem i popularnością. Rambutan rośnie głównie w Wietnamie, Indonezji, Sri Lance i Malezji.

Pochodzenie tego gatunku nie jest do końca znane, aczkolwiek uważa się, że jego początki sięgają Archipelagu malajskiego. Rambutan jest wiecznie zielonym drzewem, który zazwyczaj ma do pięciu metrów wysokości. Zdarzają się jednak i takie przypadki, gdzie sięga ono od 12-20metrów. Liście pierzaste, kwiaty małe, 2,5-5mm.

Rodzajów rambutanu jest kilka. Na pewno są takie, które nie posiadają owoców, jak również i takie, które te owoce mają. Jedne i drugie, są nadzwyczaj piękne i ciekawie wyglądają. Zarówno rambutan przed osiągnięciem dojrzałości, jak również i taki, który jest w pełni dojrzały, wygląda naprawdę pięknie i okazale. Jest ślicznym drzewem, którego sam widok powoduje w człowiekowi doznanie piękna i estetycznego smaku.

Rambutan - uprawa

Rambutan jest popularnym drzewem owocowym, który uprawia się w większości sadów i ogrodów w Azji Południowo-wschodniej. Owoce rambutanu są bardzo smaczne. Produkcja tego drzewa odbywa się w wielu krajach na całym świecie, aczkolwiek największą produkcją, cieszą się Hawaje, Ekwador, czy też liczne kraje w Afryce. Zazwyczaj owoce rambutanu sprzedaje się świeże i używa się ich do produkcji dżemów, galaretek, czy też owoców w puszkach, które potem można wykorzystywać do różnego rodzaju ciast, deserów i innych słodkich przyjemności.

Dlaczego więc uprawa tego pysznego owocu, musi odbywać się tylko w ciepłych krajach? Odpowiedź nasuwa się sama - rambutan lubi tropikalne klimaty, gdzie temperatura sięga od 22 do 30 stopni Celsjusza. Dobra gleba, odpowiednie położenie, dostateczna głębokość. To wszystko ma wpływ na to, czy drzewo to się przyjmie i czy będzie z niego można uzyskać duże ilości owoców. Rambutan zwie się inaczej śliwką chińską lub jagodzianem. W Polsce jest owocem rzadko spotykanym i trzeba mocno się nagimnastykować, by móc go zakupić i spożyć.

Rambutan - owoc

Owoce tego drzewa rozwijają się z wiech kwiatowych, które zwisają z długich łodyg, które rosną na tym wspaniałe się prezentującym drzewie. Jak wygląda owoc? Jak go rozpoznać? Owoce rambutanu są wielkości śliwki i mają grubą, pokrytą miękkimi włoskami skorupę. Mogą mieć kolor purpurowy, żółty, jak również i pomarańczowy. W środku znajduje się nasionko, które otoczone jest przezroczystym miąższem. Tej części się nie je, chyba że w postaci uprażonej (co dla wielu ludzi stanowi smakołyk). Sam miąższ ma słodki, soczysty i orzeźwiający smak. Jak jeść rambutan? Najlepiej po przekrojeniu na pół, małą łyżeczką. Jeśli owoc ma słodki smak, można go jeść na surowo, jeśli zaś jest kwaśny, należy go ugotować. Często również dodaje się go do sałatek, sosów, jak również i do różnego rodzaju potraw z mięs.

Rambutan - właściwości

Rambutan jest bogaty w witaminę B12 i witaminę C. Można te owoce jeść do woli, gdyż nie zawierają dużo kalorii, a do tego są wspaniałym, pełnowartościowym produktem. Owocu tego nie można zbytnio przechowywać, gdyż swoje właściwości, smak i aromat, zachowuje tylko jako dojrzały, świeży owoc. W innym przypadku traci się to wszystko, co stanowi jego podstawową wartość odżywczą. Jedno jest pewne - każdy, kto może jeść rambutany, jest wielkim szczęściarzem! Nie wszyscy mają taką możliwość!

Komentarze:
Zofia 2012-05-26 03:17:52

Jadlam jest naprawde bardzo smaczny,polecam

Patricia 2012-09-01 15:03:24

Chciałabym spróbować.. artykuł bardzo ciekawy :P

Piotr Fronczewski 2012-11-02 16:11:09

Polecam.

bartek 2013-12-19 17:03:26

ja jem je czesto;-)polecam;-)chociazby dla samego sprobowania

marliber 2016-03-19 16:35:02

Polecam