Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Każde drzewo jest na swój sposób piękne i okazałe. Szczególne znaczenie mają te, które są ciekawe pod względem wyglądu, mając coś, czego nie mają inne. Jednym z nich jest rambutan, który jest średniej wielkości drzewem tropikalnym, cieszącym się ogromnym uznaniem i popularnością. Rambutan rośnie głównie w Wietnamie, Indonezji, Sri Lance i Malezji.
Pochodzenie tego gatunku nie jest do końca znane, aczkolwiek uważa się, że jego początki sięgają Archipelagu malajskiego. Rambutan jest wiecznie zielonym drzewem, który zazwyczaj ma do pięciu metrów wysokości. Zdarzają się jednak i takie przypadki, gdzie sięga ono od 12-20metrów. Liście pierzaste, kwiaty małe, 2,5-5mm.
Rodzajów rambutanu jest kilka. Na pewno są takie, które nie posiadają owoców, jak również i takie, które te owoce mają. Jedne i drugie, są nadzwyczaj piękne i ciekawie wyglądają. Zarówno rambutan przed osiągnięciem dojrzałości, jak również i taki, który jest w pełni dojrzały, wygląda naprawdę pięknie i okazale. Jest ślicznym drzewem, którego sam widok powoduje w człowiekowi doznanie piękna i estetycznego smaku.
Rambutan – uprawa
Rambutan jest popularnym drzewem owocowym, który uprawia się w większości sadów i ogrodów w Azji Południowo-wschodniej. Owoce rambutanu są bardzo smaczne. Produkcja tego drzewa odbywa się w wielu krajach na całym świecie, aczkolwiek największą produkcją, cieszą się Hawaje, Ekwador, czy też liczne kraje w Afryce. Zazwyczaj owoce rambutanu sprzedaje się świeże i używa się ich do produkcji dżemów, galaretek, czy też owoców w puszkach, które potem można wykorzystywać do różnego rodzaju ciast, deserów i innych słodkich przyjemności.
Dlaczego więc uprawa tego pysznego owocu, musi odbywać się tylko w ciepłych krajach? Odpowiedź nasuwa się sama – rambutan lubi tropikalne klimaty, gdzie temperatura sięga od 22 do 30 stopni Celsjusza. Dobra gleba, odpowiednie położenie, dostateczna głębokość. To wszystko ma wpływ na to, czy drzewo to się przyjmie i czy będzie z niego można uzyskać duże ilości owoców. Rambutan zwie się inaczej śliwką chińską lub jagodzianem. W Polsce jest owocem rzadko spotykanym i trzeba mocno się nagimnastykować, by móc go zakupić i spożyć.
Rambutan – owoc
Owoce tego drzewa rozwijają się z wiech kwiatowych, które zwisają z długich łodyg, które rosną na tym wspaniałe się prezentującym drzewie. Jak wygląda owoc? Jak go rozpoznać? Owoce rambutanu są wielkości śliwki i mają grubą, pokrytą miękkimi włoskami skorupę. Mogą mieć kolor purpurowy, żółty, jak również i pomarańczowy. W środku znajduje się nasionko, które otoczone jest przezroczystym miąższem. Tej części się nie je, chyba że w postaci uprażonej (co dla wielu ludzi stanowi smakołyk). Sam miąższ ma słodki, soczysty i orzeźwiający smak. Jak jeść rambutan? Najlepiej po przekrojeniu na pół, małą łyżeczką. Jeśli owoc ma słodki smak, można go jeść na surowo, jeśli zaś jest kwaśny, należy go ugotować. Często również dodaje się go do sałatek, sosów, jak również i do różnego rodzaju potraw z mięs.
Rambutan – właściwości
Rambutan jest bogaty w witaminę B12 i witaminę C. Można te owoce jeść do woli, gdyż nie zawierają dużo kalorii, a do tego są wspaniałym, pełnowartościowym produktem. Owocu tego nie można zbytnio przechowywać, gdyż swoje właściwości, smak i aromat, zachowuje tylko jako dojrzały, świeży owoc. W innym przypadku traci się to wszystko, co stanowi jego podstawową wartość odżywczą. Jedno jest pewne – każdy, kto może jeść rambutany, jest wielkim szczęściarzem! Nie wszyscy mają taką możliwość!
Was this helpful?
0 / 0