Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Rolada serowa z szynką

Potrzebne składniki:
- 30 dag twardego żółtego sera, np. edamskiego,
- 2 jajka,
- pół czerwonej papryki,
- kilka gałązek bazylii,
- mała cebula,
- 150g masła roślinnego,
- łyżeczka tartego chrzanu,
- 150g pokrojonych cienko plasterków szynki gotowanej,
- koperek lub natka do ozdoby,
- sól, mielony biały pieprz,
- przyprawa warzywna do smaku, np. vegeta lub jarzynka.

Sposób wykonania:
• Jajka ugotować na twardo. Obrać, pokroić w drobną kostkę.
• Paprykę po oczyszczeniu pokroić w kosteczkę.
• Listki bazylii drobno posiekać.
• Obrać cebulę i pokroić w kostkę.
• Miękkie masło dokładnie utrzeć z chrzanem. Następnie dodać jajka, paprykę, bazylię i cebulę, wszystko dokładnie wymieszać. Otrzymany farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem.
• Ser włożyć do mikrofalówki i podgrzać na tyle, aby stał się miękki jak ciasto. Jeżeli nie mamy mikrofalówki, możemy go włożyć na chwilę do ciepłego piekarnika lub ogrzać w kąpieli wodnej. Miękki ser trzeba położyć na jednym kawałku przezroczystej folii, przykryć drugim kawałkiem i cienko rozwałkować.
• Na rozwałkowanym serze ułożyć plasterki szynki. Na niej rozsmarować farsz. Zwinąć roladę. Owinąć ją ściśle folią aluminiową i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę.
• Przed podaniem pokroić roladę w plastry grubości ok 1cm. Udekorować ziołami.

Rolada serowa z jajkiem

Składniki:
- 15 dag serka mascarpone,
- 15 dag twarogu,
- 12 plastrów szynki gotowanej,
- 12-16 (w zależności od wielkości) plasterków twardego żółtego sera,
- pół średniej puszki kukurydzy,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 4 łyżki posiekanych ziół (bazylia, szczypiorek, natka pietruszki),
- pół czerwonej papryki,
- łyżka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

• W misce należy utrzeć serek mascarpone i twaróg. Następnie dodać musztardę, pokrojone w drobną kostkę jajka, zioła i odcedzoną kukurydzę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
• Prostokątną blachę o wymiarach 20 x 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim plastry sera żółtego tak, aby zachodziły na siebie na około 3cm.
• Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 150C. Kiedy ser zacznie się rozpuszczać (po ok. 3 min.) przełożyć na blat powstały serowy placek, razem z papierem do pieczenia.
• Gdy placek lekko przestygnie, położyć na nim plasterki szynki, na wierzchu rozsmarować masę twarogową. Wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć oczyszczoną i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Płat ciasno zwinąć w roladę. Owinąć folią i włożyć do lodówki do stężenia.
• Przed podaniem pokroić w plastry 1-1,5cm.

Rolada serowa na słodko

Składniki na biszkopt:
- 5 jajek,
- 8 dag cukru,
- skórka starta z połowy cytryny,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej.

Składniki na masę:
- 1,5 szkl. truskawek,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 250g serka mascarpone,
- 4-5 łyżeczek żelatyny.

Wykonanie masy:

• Do zmiksowanych truskawek dodać 2 łyżeczki cukru pudru, serek mascarpone i rozpuszczoną w 1/4 szkl. wrzątku żelatynę (po ostudzeniu).
• Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
• Masę rozsmarować na upieczonym placku biszkoptowym.

Wykonanie biszkoptu:

• Przygotować ciasto biszkoptowe: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, ubijając dodać cukier, żółtka i skórkę otartą z cytryny. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
• Blachę wyłożyć pergaminem. Przelać ciasto. Piec ok. 10-15 min. w 200C.
• Biszkopt lekko ostudzić, zdjąć pergamin, przełożyć na ściereczkę i razem z nią zrolować.
• Po wystudzeniu rozwinąć ciasto, posmarować przygotowaną wcześniej masą. Ciasto zwinąć w roladę, można owinąć folią, schłodzić w lodówce.

Komentarze: