Rolada serowa

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Rolada serowa z szynką

Potrzebne składniki:

– 30 dag twardego żółtego sera, np. edamskiego, – 2 jajka, – pół czerwonej papryki, – kilka gałązek bazylii, – mała cebula, – 150g masła roślinnego, – łyżeczka tartego chrzanu, – 150g pokrojonych cienko plasterków szynki gotowanej, – koperek lub natka do ozdoby, – sól, mielony biały pieprz, – przyprawa warzywna do smaku, np. vegeta lub jarzynka.

Sposób wykonania:

• Jajka ugotować na twardo. Obrać, pokroić w drobną kostkę. • Paprykę po oczyszczeniu pokroić w kosteczkę. • Listki bazylii drobno posiekać. • Obrać cebulę i pokroić w kostkę. • Miękkie masło dokładnie utrzeć z chrzanem. Następnie dodać jajka, paprykę, bazylię i cebulę, wszystko dokładnie wymieszać. Otrzymany farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem. • Ser włożyć do mikrofalówki i podgrzać na tyle, aby stał się miękki jak ciasto. Jeżeli nie mamy mikrofalówki, możemy go włożyć na chwilę do ciepłego piekarnika lub ogrzać w kąpieli wodnej. Miękki ser trzeba położyć na jednym kawałku przezroczystej folii, przykryć drugim kawałkiem i cienko rozwałkować. • Na rozwałkowanym serze ułożyć plasterki szynki. Na niej rozsmarować farsz. Zwinąć roladę. Owinąć ją ściśle folią aluminiową i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę.

• Przed podaniem pokroić roladę w plastry grubości ok 1cm. Udekorować ziołami.

Rolada serowa z jajkiem

Składniki:

– 15 dag serka mascarpone, – 15 dag twarogu, – 12 plastrów szynki gotowanej, – 12-16 (w zależności od wielkości) plasterków twardego żółtego sera, – pół średniej puszki kukurydzy, – 2 jajka ugotowane na twardo, – 4 łyżki posiekanych ziół (bazylia, szczypiorek, natka pietruszki), – pół czerwonej papryki, – łyżka musztardy, – sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

• W misce należy utrzeć serek mascarpone i twaróg. Następnie dodać musztardę, pokrojone w drobną kostkę jajka, zioła i odcedzoną kukurydzę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. • Prostokątną blachę o wymiarach 20 x 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim plastry sera żółtego tak, aby zachodziły na siebie na około 3cm. • Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 150C. Kiedy ser zacznie się rozpuszczać (po ok. 3 min.) przełożyć na blat powstały serowy placek, razem z papierem do pieczenia. • Gdy placek lekko przestygnie, położyć na nim plasterki szynki, na wierzchu rozsmarować masę twarogową. Wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć oczyszczoną i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Płat ciasno zwinąć w roladę. Owinąć folią i włożyć do lodówki do stężenia.

• Przed podaniem pokroić w plastry 1-1,5cm.

Rolada serowa na słodko

Składniki na biszkopt:

– 5 jajek, – 8 dag cukru, – skórka starta z połowy cytryny, – 1 łyżka proszku do pieczenia, – pół szklanki mąki ziemniaczanej.

Składniki na masę:

– 1,5 szkl. truskawek, – 2 łyżki cukru pudru, – 250g serka mascarpone, – 4-5 łyżeczek żelatyny.

Wykonanie masy:

• Do zmiksowanych truskawek dodać 2 łyżeczki cukru pudru, serek mascarpone i rozpuszczoną w 1/4 szkl. wrzątku żelatynę (po ostudzeniu). • Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. • Masę rozsmarować na upieczonym placku biszkoptowym.

Wykonanie biszkoptu:

• Przygotować ciasto biszkoptowe: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, ubijając dodać cukier, żółtka i skórkę otartą z cytryny. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. • Blachę wyłożyć pergaminem. Przelać ciasto. Piec ok. 10-15 min. w 200C. • Biszkopt lekko ostudzić, zdjąć pergamin, przełożyć na ściereczkę i razem z nią zrolować.

• Po wystudzeniu rozwinąć ciasto, posmarować przygotowaną wcześniej masą. Ciasto zwinąć w roladę, można owinąć folią, schłodzić w lodówce.

Was this helpful?

0 / 0