Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Ser pleśniowy budzi bardzo wiele kontrowersji. Jedni nigdy nie włożyliby go do ust, inni z kolei uwielbiają go najbardziej ze wszystkich serów, jakie w ogóle istnieją. Sam ser pleśniowy to gatunek sera, który wytwarzany jest z mleka i podpuszczki. W zależności od gatunku sery porośnięte są niebieską, zieloną lub białą pleśnią. Każdy ser smakuje inaczej i każdy inaczej rozpływa się na podniebieniu serowego miłośnika. Najbardziej znane wśród takich serów to sery Brie, Camembert, Gorgonzola, Munster, czy też Bleu de Bresse. Najsmaczniejszy jest ser pleśniowy w panierce i ser pleśniowy smażony.

Ser pleśniowy - zdrowy?

Czy sery pleśniowe są zdrowe? Z pewnością - tak jak każdy rodzaj sera - są one bardzo kaloryczne, a tym samym więc są ciężkostrawne, zalegają na żołądku i wcale nie przyczyniają się do tego, by szczupło i pięknie wyglądać. Oczywiście jeśli nie jemy ich w nadmiarze, nic złego nam nie robią. Gdy zaś przesadzimy z ilością, wtedy mogą okazać się nieco zgubne w skutkach. Oczywiście oprócz tych negatywnych aspektów, można w nich również i znaleźć wiele pozytywów. Jednym z nich jest to, że są one źródłem przyswajalnego białka i lekkostrawnego tłuszczu mlekowego. Wpływa więc dobrze na zdrowie osób, które chorują na nadciśnienie tętnicze, czy też miażdżycę. Serki te są one bogate w związki mineralne, takie jak wapń, magnez, fosfor, czy też sód. Mają także więcej witamin niż wszystkie inne pozostałe sery.

Ser pleśniowy - jak zrobić?

Jeśli chcemy zrobić ser pleśniowy samemu w domu, musimy uzbroić się w cierpliwość. Potrzeba sporo czasu, by uzyskać wyśmienity, wspaniały i smaczny ser pleśniowy. Najpierw trzeba stworzyć ser kozi. W tym celu potrzebne jest:
• 7,5 litra świeżego mleka koziego,
• 60ml świeżej ukwaszonej maślanki,
• jedna tabletka podpuszczki lub też dwie jej krople w płynie,
• szczepionka sera pleśniowego (do kupienia w specjalnych sklepach),
• sól.

Pierwszego dnia podczas tworzenia sera koziego, należy podgrzewać mleko do temperatury pokojowej od 18-24 stopni Celsjusza. Następnie do mleka należy dolać ukwaszoną maślankę, dokładnie mieszając. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie tabletki w około ¼ szklanki letniej, przegotowanej wody. Wlewamy to do naszego mleka, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Ser, który powstanie powinien być jędrny tak, by móc go kroić nożem na kawałki. Całość pokrojonego sera wylewa się na płótno i czeka się kolejne 24 godziny, by serwatka mogła odciec.

Kolejnego dnia ser który powstał posypuje się dwiema łyżeczkami soli. Masę serową rozdrabnia się na kawałki wielkości grochu. Przygotowujemy szczepionkę sera pleśniowego, który sobie wybraliśmy. Jedną łyżkę sera miksujemy z ¼ szklanki letniej wody tak, by utworzyć jednolitą masę. Całość wylewamy na rozdrobnione i osolone ziarno serowe i dokładnie mieszamy. Ziarno serowe i wsypujemy do chusty i poddajemy całość prasowaniu. Ser w prasie pozostawiamy na całą noc. Kolejnego dnia, wyjmując ser nakłuwamy go długą igłą, żeby dostało się do środka powietrze. Ten proces jest niezbędny do tego, by mogła rozwinąć się pleśń. Całość nacieramy solą i wkładamy do lodówki na kratce lub ruszcie ze stali nierdzewnej. Ser musi być przechowywany w lodówce od dziesięciu do czternastu dni. Każdego obserwujemy ser i wymieniamy chusty na suche i nowe.

By uzyskać upragniony efekt trzeba poczekać około 45 dni. Widać więc, że praca nad serem pleśniowym wcale nie jest taka prosta i dlatego też, tylko nielicznym udaje się uzyskać upragniony ser o dużej wartości odżywczej. Choć ser pleśniowy jest nadzwyczaj dobry, to musimy jednak uważać, by nie spożywać go w nadmiarze. Chcąc cieszyć się pełnią życia warto próbować różności, jednakże w takich porcjach, które na pewno nam nie są w stanie zaszkodzić.

Komentarze:
df 2012-06-14 21:04:06

ohyda

CR7 2012-09-24 13:08:56

lubiee wlasniee jeeemm

anonymous 2012-11-13 20:34:48

Kiedyś się dziwiłem jak można jeść taki ser, teraz to po prostu niebo w ustach :-)

JAGA 2013-01-14 18:13:01

SMAKU UCZYMY SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE ::)

Magda 2013-09-05 20:01:13

wchodzi mi w biodra, ale upodobałam go sobie ostatnio :)

dominik bb 2013-09-28 19:39:34

ciekawe

Ania 2014-10-16 18:00:32

wyborny!!!!!!!!!!!!!!!!!! mniam, mniam!

maria L 2015-03-17 16:46:12

też uwielbiam je

Gosia 2017-09-24 23:17:45

Cos pysznego xxxxx