Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Zapewne zdecydowana większość z nas lubi sery. Stanowią one jeden z filarów naszego menu. Jemy je do kanapek, stosujemy do różnego rodzaju sałatek, jak również i w odpowiedniej postaci używamy do różnego rodzaju dań. Oczywiście sery mogą występować w różnej formie, a więc mogą się różnić zarówno wyglądem, jak również i smakiem.

Serki topione

Bardzo często kupowanymi przez Polaków serami są serki topione. To produkty pochodne sera, które są topione z dodatkiem specjalnych topików. Używa się w tym celu kwasu satynowego, kwasu winowego lub kwasu mlekowego. Topikiem może również być i sól. Sery przetapiane są w temperaturach 90-99 stopni Celsjusza. Nazwy serów zawsze pochodzą od tego sera, którego w ostatecznym produkcie jest co najmniej 30%. Dobrze wiemy, że stolicą serów jest Szwajcaria. Tam też, w 1908 roku powstał pierwszy ser topiony, który z miejsca zdobył sporą popularność.

Serki topione - zdrowe czy niezdrowe?

Czy sery topione są zdrowe, czy też nie? Czy mają więcej wad, czy też zalet? Plusem serów topionych jest to, że mają one długi termin przydatności. Są bardzo smaczne i każdy z chęcią zjadłby na śniadanie kanapkę z serkiem topionym. Bardzo często aby wzbogacić smak, dodaje się do nich zioła, pieprz, szynkę, cebulę, pieczarki, a nawet i owoce morza. Klient - nawet ten najbardziej wymagający - ma możliwość wyboru tego co tylko mu się podoba. Choć wiele osób wciąż się spiera i zastanawia, to jednak uważa się, że sery topione nie do końca są zdrowe. Powstają one w specyficznych warunkach, a ser użyty do ich produkcji jest tak bardzo zmieniony, że nie można mówić o tym, iż sery te są samym zdrowiem. Oczywiście wiadomo, że jedne są bardziej, a inne mniej zdrowe, aczkolwiek nie zmienia to faktu, że ich nadmiar w diecie nikomu na pewno nie wyjdzie na dobre.

Serki topione a odchudzanie

Co z serami topionymi, w przypadku osób, które się odchudzają? Odradzamy. Sery topione mają ogromne ilości kalorii. Nie zaleca się więc ich jedzenia osobom, które walczą z nadwagą i nadmierną ilością tkanki tłuszczowej. Na szczęście producenci serów topionych znaleźli sposób na to, by również i osoby dbające o linię mogły poczuć wyjątkowy smak i aromat serków topionych. W sklepach więc dostępne są serki topione light, które nie zawierają tłuszczu (bądź ich niewielką ilość), a więc są dużo mniej kaloryczne niż te tradycyjne. Smak serków bez tłuszczu nie jest już taki sam, ale zawsze lepiej jest jeść coś, niż nie jeść nic. W 100 gramach zwykłego serka topionego mieści się ponad 300 kalorii i 29 gramów tłuszczu. Niszczy więc on nasze serce, źle wpływa na samopoczucie, a do tego jeszcze powoduje wiele niebezpiecznych chorób. Wiadomo, że w małych ilościach nic nigdy nikomu nie zaszkodziło i dlatego też trzeba do tej zasady zawsze się stosować.

Lepiej jednak jest kupić serek topiony kozi, który posiada tylko 250 kalorii i 20 gramów tłuszczu w 100 gramach. Jest dużo zdrowszy i z całą pewnością ma zdecydowanie więcej pozytywów, niż zwykłe serki topione. Oczywiście to jest nasza indywidualna sprawa, co jemy i jak jemy. Musimy jednak pamiętać, że często sposób naszego odżywiania odpowiada naszemu zdrowiu, życiu i samopoczuciu. Jeśli chcemy dobrze wyglądać, zdrowo się czuć, a do tego tryskać zawsze energią, wybierajmy lepiej takie produkty, które na pewno dadzą nam same pozytywne rzeczy! Możliwości jedzenia różnorodnych potraw i produktów jest tak dużo, że nie trzeba wcale zapełniać swojego brzucha kalorycznymi, mało wartościowymi pokarmami, które oprócz nadmiaru tłuszczu nic więcej nam nie są w stanie zaoferować.

Komentarze:
Miro 2013-11-13 13:07:30

A jakich to możliwości jedzenia różnorodnych potraw i produktów jest tak dużo ?