Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Napoje i trunki

Pigwa jest rośliną pochodzącą z dalekiego wchodu, a dokładniej z Zakaukazia, Turkiestanu, Syberii i Iranu. Dotarła aż do Europy południowej. Wywodzi się z rodziny różowatych. Z wyglądu podobna do małej gruszki, kolorem żółta i aromatyczna. Surowa pigwa nie jest smaczna. Najbardziej lubiana była jeszcze w średniowieczu, kiedy cieszyła się ogromną popularnością. Już wtedy robiono z niej wiele przetworów.

Sok z pigwy - skład

Pigwa to owoc, który w swoim składzie zawiera:
- 70% wody,
- Wapń,
- Potas,
- Żelazo,
- Siarkę i miedź,
- 7,5% węglowodany,
- 0,5% białka,
- 0,2% tłuszczu,
- 4% śluzów (na nasionach),
- 15% tłuszczu.

Sok z pigwy - właściwości

Owoce pigwy są bardzo bogate w witaminy B1, B2, C, PP oraz prowitaminę A i antyoksydanty. Jej owoce w połączeniu z taniną doskonale wpływają na regulację zaburzeń przewodu pokarmowego. Pomagają na apetyt, oraz doskonale działają na wątrobę. Doskonale zwalcza biegunkę oraz wymioty.
Nalewka z owoców pigwy jest doskonała na wzdęcia, a także kwasy żołądkowe, kwaskowate odbicia, przeziębienie, niską odporność organizmu i wiele innych. Doskonale nadaje się na okłady przeciw hemoroidom. Sok z pigwy nie tylko wycisza ale również poprawia samopoczucie, działając uspokajająco. W dużej mierze zmniejsza ryzyko zachorowalności na raka.

Sok z pigwy - przepis

Składniki:
- 1 kg owoców z pigwy,
- 1 kg cukru,
- 3 szt goździków,
- Szklanka wody.

Sposób przygotowania:
Owoce pigwy należy dokładnie umyć i obrać, usuwając jednocześnie gniazda z pestkami. Następnie kroimy na cieniutkie plasterki obrany owoc. Po pokrojeniu powinno zostać około kilograma. Owoce wrzucamy do garnka, dodajemy również wodę i cukier. Wszystkie składniki gotujemy na małym ogniu. Początkowo staramy się dokładnie mieszać, pilnując by się nie przypaliło. Owoce powinny być miękkie, a sok z nich powinien puścić. Gotowy sok przelewamy razem z owocami do słoików gdy jest jeszcze gorący i szczelnie zakręcamy.

Sok z pigwy z sokownika

Jeśli ktoś jest bardziej leniwy, a posiada sokownik, można sok z pigwy przygotować w sokowniku. Nic trudnego i bardzo wygodne. Wystarczy umyć owoce, obrać i pozbawić wszelkich pestek. Wrzucić do sokownika i dodać cukier. Sposobów jest wiele.

Sok z pigwy do herbaty

Sok można pić sam lub w połączeniu np. z herbatą, dodając go zamiast cukru. Dzięki temu wypijemy ciepłą herbatkę w zimowe wieczory i uodpornimy swój organizm na wszelkie choroby, o które zimą nie trudno. Latem zaś można podawać z sok z pigwy rozcieńczony w wodą i lekko zmrożony. Pychotka!

Komentarze:
babcia 2012-10-13 17:02:42

Po co gotowac,ja mam przepis ze zasypuje sie cukrem i pozniej zlac,przynajmniej nie traca awitamin.

kasiolinka 2012-11-13 16:15:33

pycha

Jadwiga D. 2013-10-13 22:45:11

Jeśli pijesz dość dużo soku z pigwy to zniknie Ci kamień z zębów ale co gorsze - często pigwa wymywa plomby z zębów, ma tak silne działanie. Jest to informacja sprawdzona.

Tośka 2013-12-06 11:00:36

Pierwszy raz przygotowywałam przetwory z pigwy. Połączyłam owoce z cytryną. Smakuje wybornie.

benia 2014-09-21 13:58:55

potwierdzam ,że pigwa to samo zdrowie. bardzo dobry jest dżem ale ma wyczuwalne drobinki pozdrawiam

Małgosia 2014-10-22 23:19:24

Samo zdrowie,a herbatka z sokiem przepyszna.

Monika 2014-11-04 19:24:53

moja 1,5 roczna Córcia uwielbia wodę z miodkiem i pigwą w te jesienne dni :) ale żeby było zdrowiej to uzyskujemy soczek bez gotowania :)

kora 2015-11-13 22:28:16

ja zasypuję owoce cukrem,czekam aż puszczą sok tj. ok.10-14 dni a następnie przecedzam syrop do garnka, podgrzewam i gorący przelewam do słoików - jest pyszny polecam.

Małgorzata 2016-11-23 22:18:01

Chciałam spytać ile tej pigwy pić