Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Każdy lubi sałatki, jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę jak łatwo je przyrządzić. Warzywa skroić to oczywiście żadna filozofia, tym bardziej, że można wybrać warzywo jakie lubimy i połączyć z kilkoma innymi warzywami. Do całkowitej perfekcji potrzeba jednak jeszcze pysznego sosu. Idealny jest sos winegret.

Sos winegret - przepis

Do przygotowania sosu potrzebujemy wysokiego naczynia np. słoika. Sos musi być dobrze wymieszany, a więc naczynie musi być szerokie i szczelne. Najlepszy będzie słoik, który do wymieszania sosu można po prostu zakręcić, nie brudząc nic wkoło.

Składniki:
- cytryna,
- musztarda wytrawna dijon (łyżeczka),
- oliwa,
- miód,
- sól,
- pieprz.

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od wyciśnięcia soku z cytryny do słoika tak by nie wpadły do niego pestki (można sok wycisnąć wcześniej na wyciskarce i przelać). Dodajemy łyżeczkę musztardy najlepiej wytrawnej dijon lub ewentualnie angielskiej. Następnie wlewamy do słoika oliwę w ilości trzykrotnie większej od wyciśniętego soku z cytryny. Doskonałym dodatkiem, podkreślającym smak sosu jest miód, dodaj wiec łyżkę miodu. Składniki doprawiamy pieprzem i solą. Zamykamy słoik i energicznie mieszamy jego zawartość, tak by składniki stworzyły jednolity sos bez grudek, o żółtawej barwie. Gotowe!

Co warto wiedzieć o sosie winegret?

• Sos winegret można przygotować wcześniej i trzymać około 3 dni w lodówce (np. planując weekend grillowy, gdzie każdego dnia będą podawane sałatki). Przed podaniem należy dokładnie wstrząsnąć pojemnikiem z sosem by składniki ponownie dokładnie się wymieszały.
• Sosem winegret polewamy sałatkę zawsze przed samym podaniem, gdyż sałata i inne warzywa zbyt mocno nasączone sosem staną się miękkie i oklapłe.
• Winegret można podawać z sałatą, ale i innymi warzywami.
• Dodając do sosu musztardę sprawiasz, ze sos staje się bardziej wytrawny.
• Miód zaś nadaje sosowi lekkości i idealnie współgra jako dodatek do sałatki podawanej z rybą.
• Doskonale smakuje również sos winegret z ziołami i sos winegret z octem winnym lub octem balsamicznym.

Komentarze: