Sos winegret

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Każdy lubi sałatki, jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę jak łatwo je przyrządzić. Warzywa skroić to oczywiście żadna filozofia, tym bardziej, że można wybrać warzywo jakie lubimy i połączyć z kilkoma innymi warzywami. Do całkowitej perfekcji potrzeba jednak jeszcze pysznego sosu. Idealny jest sos winegret.

Sos winegret – przepis Do przygotowania sosu potrzebujemy wysokiego naczynia np. słoika. Sos musi być dobrze wymieszany, a więc naczynie musi być szerokie i szczelne. Najlepszy będzie słoik, który do wymieszania sosu można po prostu zakręcić, nie brudząc nic wkoło.

Składniki:

– cytryna, – musztarda wytrawna dijon (łyżeczka), – oliwa, – miód, – sól, – pieprz.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od wyciśnięcia soku z cytryny do słoika tak by nie wpadły do niego pestki (można sok wycisnąć wcześniej na wyciskarce i przelać). Dodajemy łyżeczkę musztardy najlepiej wytrawnej dijon lub ewentualnie angielskiej. Następnie wlewamy do słoika oliwę w ilości trzykrotnie większej od wyciśniętego soku z cytryny. Doskonałym dodatkiem, podkreślającym smak sosu jest miód, dodaj wiec łyżkę miodu. Składniki doprawiamy pieprzem i solą. Zamykamy słoik i energicznie mieszamy jego zawartość, tak by składniki stworzyły jednolity sos bez grudek, o żółtawej barwie. Gotowe!

Co warto wiedzieć o sosie winegret? • Sos winegret można przygotować wcześniej i trzymać około 3 dni w lodówce (np. planując weekend grillowy, gdzie każdego dnia będą podawane sałatki). Przed podaniem należy dokładnie wstrząsnąć pojemnikiem z sosem by składniki ponownie dokładnie się wymieszały. • Sosem winegret polewamy sałatkę zawsze przed samym podaniem, gdyż sałata i inne warzywa zbyt mocno nasączone sosem staną się miękkie i oklapłe. • Winegret można podawać z sałatą, ale i innymi warzywami. • Dodając do sosu musztardę sprawiasz, ze sos staje się bardziej wytrawny. • Miód zaś nadaje sosowi lekkości i idealnie współgra jako dodatek do sałatki podawanej z rybą.

• Doskonale smakuje również sos winegret z ziołami i sos winegret z octem winnym lub octem balsamicznym.

Was this helpful?

0 / 0