Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Domowe wędliny dzięki odpowiedniej kompozycji ziół, warzyw i przypraw mają wyrazisty aromat, są delikatne, nie zawierają konserwantów. Zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Wędliny domowe możemy robić z różnego mięsa. Najważniejsze jest dobre peklowanie wędlin domowych oraz dobre wędzarnie. Oto wspaniałe przepisy na wędliny domowe.

Przepis na szynkę pieczoną

Składniki:

- 2 kg szynki bez kości,
- zalewa: 3l wody, 1/2 szkl. czerwonego wina, 3 listki laurowe, po kilka ziarenek pieprzu, jałowca, gorczycy, ziela angielskiego, łyżka soli i majeranku, 4 łyżki soli peklowanej, 3 ząbki czosnku.

Sposób wykonania:

1. Zrób zalewę: zagotuj wodę ze wszystkimi dodatkami, odstaw. Szynkę włóż do zimnej zalewy - musi ona przykryć całe mięso. Trzymaj w chłodnym miejscu 3-4 dni.
2. Mięso wyjmij z zalewy. Zagotuj ją ponownie i gorącą zalej szynkę. Gdy zalewa wystygnie, wyjmij szynkę - jest gotowa do pieczenia.
3. Do płaskiego naczynia wlej szklankę zalewy. Włóż szynkę i piecz w temperaturze 220C ok. 2 godzin. W czasie pieczenia obracaj mięso i podlewaj pozostałą zalewą. Podawaj na zimno.

Przepis na wyborny pasztet cielęcy z pieprzem

Składniki:

- 75 dag cielęciny bez kości,
- 20 dag wątróbek drobiowych,
- 10 dag boczku,
- 1 kajzerka,
- 3 jajka,
- 50 ml koniaku,
- 10 dag słoniny w plasterkach,
- 1 łyżka smalcu,
- suszony tymianek,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz,
- 5 łyżek ziarenek kolorowego pieprzu.

Składniki na marynatę:

- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 por,
- 1/2 szkl. białego wina.

Sposób przygotowania:

1. Warzywa oczyść i razem z cielęciną pokrój. Zalej winem, przemieszaj. Marynuj 2 dni. Mięso oczyść z warzyw, obsmaż na smalcu. Dodaj boczek. Podlej wodą. Gotuj 2 godziny. Dołóż wątróbki i duś 5-8 min.
2. Kajzerkę namocz, odciśnij, trzykrotnie zmiel z mięsem i wątróbkami. Dodaj jajka i alkohol. Przypraw tymiankiem, gałką, solą i pieprzem.
3. Masę nałóż do formy teflonowej. Nakryj słoniną. Piecz 55 min. w 180C. Zdejmij słoninę, posyp kolorowym pieprzem. Piecz jeszcze 15 min.

Dobra rada:

Pasztet nie będzie się rozpadał przy krojeniu, gdy wystudzisz go w formie, wyjmiesz i wstawisz na noc do lodówki.

Przepis na świąteczną roladę z boczku z pieczarkami

Składniki:

- 1,3 kg surowego boczku bez skóry (płaski kawałek),
- po 15 dag mięsa wołowego i wieprzowego,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- olej do smażenia,
- cebula,
- 20 dag pieczarek,
- sól, pieprz,
- majeranek,
- słodka papryka.

Wykonanie:

1. Boczek natnij tak, aby się dał rozłożyć jak książka. Następnie oprósz go solą, pieprzem i majerankiem.
2. Wołowinę i wieprzowinę dwukrotnie zmiel. Pieczarki oczyść i pokrój na półplasterki, cebulę obierz i drobno posiekaj. Półplasterki pieczarek i posiekaną cebulę przesmaż na oleju. Przestudź. Wymieszaj z mięsem mielonym, jajkiem i bułką tartą. Masę dopraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Rozsmaruj na boczku. Zwiń roladę. Zwiąż. Ułóż w natłuszczonej brytfance. Oprósz majerankiem i papryką. Piecz ok. 70 min. w temperaturze 180C. Wystudź. Pokrój w plastry.

Przepis na cielęcinę z migdałami

Składniki:

- 1,5 kg zadniej cielęciny bez kości,
- 10 dag płynnego miodu,
- sok wyciśnięty z cytryny,
- sól, pieprz,
- kilka migdałów,
- 2 łyżki masła. Wykonanie:

1. Umyte i osuszone mięso natrzyj solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i zostaw na ok. 3-4 godziny w lodówce.
2. Migdały sparz wrzątkiem, po czym wszystkie dokładnie obierz ze skórki. Ostrym nożem ponakłuwaj mięso i naszpikuj je migdałami.
3. Tak przygotowane mięso ułóż w brytfannie. Polej stopionym masłem i piecz przez 15 min w temperaturze 220C. Następnie zmniejsz temperaturę do 180C i piecz jeszcze przez 60 minut, często skrapiając je miodem wymieszanym z sokiem z cytryny oraz wytwarzającym się sosem. Wystudź, włóż do lodówki na kilka godzin. Pokrój w plastry.

Komentarze: