Wędliny domowe

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Domowe wędliny dzięki odpowiedniej kompozycji ziół, warzyw i przypraw mają wyrazisty aromat, są delikatne, nie zawierają konserwantów. Zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Wędliny domowe możemy robić z różnego mięsa. Najważniejsze jest dobre peklowanie wędlin domowych oraz dobre wędzarnie. Oto wspaniałe przepisy na wędliny domowe.

Przepis na szynkę pieczoną

Składniki:

– 2 kg szynki bez kości, – zalewa: 3l wody, 1/2 szkl. czerwonego wina, 3 listki laurowe, po kilka ziarenek pieprzu, jałowca, gorczycy, ziela angielskiego, łyżka soli i majeranku, 4 łyżki soli peklowanej, 3 ząbki czosnku.

Sposób wykonania:

1. Zrób zalewę: zagotuj wodę ze wszystkimi dodatkami, odstaw. Szynkę włóż do zimnej zalewy – musi ona przykryć całe mięso. Trzymaj w chłodnym miejscu 3-4 dni. 2. Mięso wyjmij z zalewy. Zagotuj ją ponownie i gorącą zalej szynkę. Gdy zalewa wystygnie, wyjmij szynkę – jest gotowa do pieczenia.

3. Do płaskiego naczynia wlej szklankę zalewy. Włóż szynkę i piecz w temperaturze 220C ok. 2 godzin. W czasie pieczenia obracaj mięso i podlewaj pozostałą zalewą. Podawaj na zimno.

Przepis na wyborny pasztet cielęcy z pieprzem

Składniki:

– 75 dag cielęciny bez kości, – 20 dag wątróbek drobiowych, – 10 dag boczku, – 1 kajzerka, – 3 jajka, – 50 ml koniaku, – 10 dag słoniny w plasterkach, – 1 łyżka smalcu, – suszony tymianek, – gałka muszkatołowa, – sól, pieprz, – 5 łyżek ziarenek kolorowego pieprzu.

Składniki na marynatę:

– 1 marchewka, – 1 pietruszka, – 1 por, – 1/2 szkl. białego wina.

Sposób przygotowania:

1. Warzywa oczyść i razem z cielęciną pokrój. Zalej winem, przemieszaj. Marynuj 2 dni. Mięso oczyść z warzyw, obsmaż na smalcu. Dodaj boczek. Podlej wodą. Gotuj 2 godziny. Dołóż wątróbki i duś 5-8 min. 2. Kajzerkę namocz, odciśnij, trzykrotnie zmiel z mięsem i wątróbkami. Dodaj jajka i alkohol. Przypraw tymiankiem, gałką, solą i pieprzem. 3. Masę nałóż do formy teflonowej. Nakryj słoniną. Piecz 55 min. w 180C. Zdejmij słoninę, posyp kolorowym pieprzem. Piecz jeszcze 15 min.

Dobra rada:

Pasztet nie będzie się rozpadał przy krojeniu, gdy wystudzisz go w formie, wyjmiesz i wstawisz na noc do lodówki.

Przepis na świąteczną roladę z boczku z pieczarkami

Składniki:

– 1,3 kg surowego boczku bez skóry (płaski kawałek), – po 15 dag mięsa wołowego i wieprzowego, – 3 łyżki bułki tartej, – 1 jajko, – olej do smażenia, – cebula, – 20 dag pieczarek, – sól, pieprz, – majeranek, – słodka papryka.

Wykonanie:

1. Boczek natnij tak, aby się dał rozłożyć jak książka. Następnie oprósz go solą, pieprzem i majerankiem.

2. Wołowinę i wieprzowinę dwukrotnie zmiel. Pieczarki oczyść i pokrój na półplasterki, cebulę obierz i drobno posiekaj. Półplasterki pieczarek i posiekaną cebulę przesmaż na oleju. Przestudź. Wymieszaj z mięsem mielonym, jajkiem i bułką tartą. Masę dopraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Rozsmaruj na boczku. Zwiń roladę. Zwiąż. Ułóż w natłuszczonej brytfance. Oprósz majerankiem i papryką. Piecz ok. 70 min. w temperaturze 180C. Wystudź. Pokrój w plastry.

Przepis na cielęcinę z migdałami

Składniki:

– 1,5 kg zadniej cielęciny bez kości, – 10 dag płynnego miodu, – sok wyciśnięty z cytryny, – sól, pieprz, – kilka migdałów,

– 2 łyżki masła. Wykonanie:

1. Umyte i osuszone mięso natrzyj solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i zostaw na ok. 3-4 godziny w lodówce. 2. Migdały sparz wrzątkiem, po czym wszystkie dokładnie obierz ze skórki. Ostrym nożem ponakłuwaj mięso i naszpikuj je migdałami.

3. Tak przygotowane mięso ułóż w brytfannie. Polej stopionym masłem i piecz przez 15 min w temperaturze 220C. Następnie zmniejsz temperaturę do 180C i piecz jeszcze przez 60 minut, często skrapiając je miodem wymieszanym z sokiem z cytryny oraz wytwarzającym się sosem. Wystudź, włóż do lodówki na kilka godzin. Pokrój w plastry.

Was this helpful?

0 / 0