Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Wuzetka - ciasto to jest kojarzone z Warszawą. A nazwa tego wspaniałego deseru powstała prawdopodobnie na przełomie lat 40 i 50 ubiegłego wieku od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z większych wtedy cukierni. Ale według innej teorii nazwa ta powstała od skrótu „WZK” czyli „wypiek z kremem”

Jak powstaje wuzetka?

Ciasto to wygląda na bardzo ciężkie, aczkolwiek jest bardzo lekkie i orzeźwiające.
Jest to rodzaj bardzo słodkiego ciasta, który składa się z kakaowego bądź czekoladowego biszkoptu, dżemu, bitej śmietany oraz pomady pysznej czekolady.
Bazę ciasta stanowią jajka, mąka pszenna, cukier, kakao. Po bardzo solidnym i dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, ciasto trzeba poddać obróbce technicznej w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto nasączamy ponczem, a potem przekładamy bita gęstą śmietaną lub śmietankową masą. Górna warstwa ciasta cienko smarujemy marmoladą, a następnie pokrywamy pomada czekoladową. Pod koniec nakładamy bitą śmietanę.

Wuzetka - przepisy

Wuzetka tradycyjna

Składniki:
- 6 jaj,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki oliwy,
- 2 łyżeczki octu,
- 2 łyżki kakao,
- 500ml śmietany kremówki 36%,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 2 opakowania śmietany fix,
- 1 galaretka cytrynowa,
- 0,5 kostki margaryny,
- ¾ szklanki cukru,
- 2 łyżki śmietany 12%,
- 2 łyżki kakao,
- Bita śmietana do dekoracji.

Sposób przygotowania
Do zrobienia ciasta potrzebujemy 6 żółtek jajek z których ubijamy pianę z dodatkiem cukru oraz pozostałych składników. Na sam koniec dodajemy kakao i całość dokładnie mieszamy. Ciasto wstawiamy do pieczenia na 160 stopni przez 25min. Można ciasto piec w jednej formie i po upieczeniu przekroić na dwa lub piec dwa osobno by mieć problem z przekrajaniem rozwiązany.
W czasie gdy ciasto się piecze zabieramy się za krem. W szklance gorącej wody rozpuszczamy galaretkę i pozostawiamy ją do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietaną fix. Do mieszanki dolewamy ZIMNĄ galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na niecałe 5 minut by masa wystygła. Masę wylewamy na jedną część ciasta i przykrywamy drugą.

By uzyskać polewę należy rozpuścić margarynę z cukrem i śmietaną- nie gotować. Wsypujemy kakao i dokładnie mieszać, zostawiając rondelek na małym ogniu. Zostawiamy do przestygnięcia i polewamy ciasto. Ciasto wstawić na kilka godzin. Podając można dodać bitą śmietaną.

Wuzetka cytrynowa

Składniki:

Ciasto:
- 5 jaj,
- ¾ szklanki cukru,
- Szczypta soli,
- Łyżeczka proszku do pieczenia,
- Szklanka mąki,
- 3 łyżki kakao.
- Krem:
- Litr śmietanki kremówki,
- Galaretka cytrynowa,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki zagęstnika fixu do śmietanki.

Przesączenie:
- 0,5 szklanki wody lub ciemnej herbaty,
- 3 łyżki rumu,
- 0,5 cytryny (sok),
- Starta czekolada do dekoracji.

Sposób przygotowania:
Na wstępie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem (1/4 szklanki cukru) do uzyskania białości. Białka zaś ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem oraz szczyptą soli. Do gotowych białek wlewamy masę żółtkową i mieszamy delikatnie (pamiętajmy by nie używać do tego miksera). Dodajemy stopniowo mąkę (najlepiej przesianą) oraz proszek do pieczenia i kakao. Całość lekko mieszamy np. łyżką. Wlewamy masę na prostokątną blachę, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy na 25minut do piekarnika o temperaturze 180°C. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy biszkopt wzdłuż na pół. Dolną część ciasta wkładamy ponownie na blachę i nasączamy płynem ( herbata lub wodą). Na krem ubijamy śmietanę kremówkę z fixem. Dodajemy do śmietany przestudzoną już galaretkę cytrynową (rozpuszczamy ją wcześniej w 0,5 szklanki wrzącej wody). Wstawiamy krem do lodówki by choć częściowo stężał. Połowę krzepnącej masy wylewamy na ciasto w blaszce. Druga połowę ciasta układamy na kremie i przesączamy. Ciasto smarujemy pozostałą częścią masy i posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki by ciasto całkowicie stężało.

Wuzetka serowa

Składniki:

Ciasto:
- 25dag margaryny,
- 1¾ szklanki mąki najlepiej pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- Szklanka cukru,
- 5 jajek,
- Czubata łyżka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao.

Masa serowa:
- 70 dag sera,
- Śmietana 30% około 200g,
- 3 łyżki cukru pudru,
- Dżem truskawkowy.

Polewa:
- Czekolada,
- 7 łyżek mleka.

Sposób przygotowania:
Margarynę ucieramy z cukrem, jajkami oraz resztą składników na ciasto na przemian. Przekładamy masę ciasta do formy prostokątnej. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie.
Ser ucieramy z cukrem pudrem , zaś śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Do lekko ciepłej jeszcze żelatyny dodajemy masę z serem i mieszamy mikserem. Ciasto przekrajamy po przestygnięciu na dwie połowy. Dolną smarujemy dżemem truskawkowym i kładziemy na nią mase serowa. Przykrywamy druga połową. Czekoladę rozpuszczamy w 7 łyżkach wody, kiedy połączy się tworząc masę, polewamy nią ciasto. Wkładamy do lodówki.

Ciasto to bardzo często możemy kupić w cukierniach, różnego typu piekarniach i kawiarniach, ale również coraz częściej sami staramy robić sobie ją w domu. W upieczenie wuzetki trzeba włożyć wiele serca oraz starań.

Komentarze: