Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Wuzetka – ciasto to jest kojarzone z Warszawą. A nazwa tego wspaniałego deseru powstała prawdopodobnie na przełomie lat 40 i 50 ubiegłego wieku od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z większych wtedy cukierni. Ale według innej teorii nazwa ta powstała od skrótu „WZK” czyli „wypiek z kremem”
Jak powstaje wuzetka? Ciasto to wygląda na bardzo ciężkie, aczkolwiek jest bardzo lekkie i orzeźwiające. Jest to rodzaj bardzo słodkiego ciasta, który składa się z kakaowego bądź czekoladowego biszkoptu, dżemu, bitej śmietany oraz pomady pysznej czekolady.
Bazę ciasta stanowią jajka, mąka pszenna, cukier, kakao. Po bardzo solidnym i dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, ciasto trzeba poddać obróbce technicznej w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto nasączamy ponczem, a potem przekładamy bita gęstą śmietaną lub śmietankową masą. Górna warstwa ciasta cienko smarujemy marmoladą, a następnie pokrywamy pomada czekoladową. Pod koniec nakładamy bitą śmietanę.
Wuzetka – przepisy
Wuzetka tradycyjna
Składniki:
– 6 jaj, – 1,5 szklanki cukru, – 1,5 szklanki mąki, – 2 łyżeczki proszku do pieczenia, – 2 łyżeczki oliwy, – 2 łyżeczki octu, – 2 łyżki kakao, – 500ml śmietany kremówki 36%, – 0,5 szklanki cukru pudru, – 2 opakowania śmietany fix, – 1 galaretka cytrynowa, – 0,5 kostki margaryny, – ¾ szklanki cukru, – 2 łyżki śmietany 12%, – 2 łyżki kakao, – Bita śmietana do dekoracji.
Sposób przygotowania
Do zrobienia ciasta potrzebujemy 6 żółtek jajek z których ubijamy pianę z dodatkiem cukru oraz pozostałych składników. Na sam koniec dodajemy kakao i całość dokładnie mieszamy. Ciasto wstawiamy do pieczenia na 160 stopni przez 25min. Można ciasto piec w jednej formie i po upieczeniu przekroić na dwa lub piec dwa osobno by mieć problem z przekrajaniem rozwiązany.
W czasie gdy ciasto się piecze zabieramy się za krem. W szklance gorącej wody rozpuszczamy galaretkę i pozostawiamy ją do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietaną fix. Do mieszanki dolewamy ZIMNĄ galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na niecałe 5 minut by masa wystygła. Masę wylewamy na jedną część ciasta i przykrywamy drugą.
By uzyskać polewę należy rozpuścić margarynę z cukrem i śmietaną- nie gotować. Wsypujemy kakao i dokładnie mieszać, zostawiając rondelek na małym ogniu. Zostawiamy do przestygnięcia i polewamy ciasto. Ciasto wstawić na kilka godzin. Podając można dodać bitą śmietaną.
Wuzetka cytrynowa
Składniki:
Ciasto:
– 5 jaj, – ¾ szklanki cukru, – Szczypta soli, – Łyżeczka proszku do pieczenia, – Szklanka mąki, – 3 łyżki kakao. – Krem: – Litr śmietanki kremówki, – Galaretka cytrynowa, – 0,5 szklanki cukru, – 2 łyżki zagęstnika fixu do śmietanki.
Przesączenie:
– 0,5 szklanki wody lub ciemnej herbaty, – 3 łyżki rumu, – 0,5 cytryny (sok), – Starta czekolada do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Na wstępie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem (1/4 szklanki cukru) do uzyskania białości. Białka zaś ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem oraz szczyptą soli. Do gotowych białek wlewamy masę żółtkową i mieszamy delikatnie (pamiętajmy by nie używać do tego miksera). Dodajemy stopniowo mąkę (najlepiej przesianą) oraz proszek do pieczenia i kakao. Całość lekko mieszamy np. łyżką. Wlewamy masę na prostokątną blachę, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy na 25minut do piekarnika o temperaturze 180°C. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy biszkopt wzdłuż na pół. Dolną część ciasta wkładamy ponownie na blachę i nasączamy płynem ( herbata lub wodą). Na krem ubijamy śmietanę kremówkę z fixem. Dodajemy do śmietany przestudzoną już galaretkę cytrynową (rozpuszczamy ją wcześniej w 0,5 szklanki wrzącej wody). Wstawiamy krem do lodówki by choć częściowo stężał. Połowę krzepnącej masy wylewamy na ciasto w blaszce. Druga połowę ciasta układamy na kremie i przesączamy. Ciasto smarujemy pozostałą częścią masy i posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki by ciasto całkowicie stężało.
Wuzetka serowa
Składniki:
Ciasto:
– 25dag margaryny, – 1¾ szklanki mąki najlepiej pszennej, – 2 łyżki mąki ziemniaczanej, – Szklanka cukru, – 5 jajek, – Czubata łyżka proszku do pieczenia, – 3 łyżki kakao.
Masa serowa:
– 70 dag sera, – Śmietana 30% około 200g, – 3 łyżki cukru pudru, – Dżem truskawkowy.
Polewa:
– Czekolada, – 7 łyżek mleka.
Sposób przygotowania:
Margarynę ucieramy z cukrem, jajkami oraz resztą składników na ciasto na przemian. Przekładamy masę ciasta do formy prostokątnej. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie.
Ser ucieramy z cukrem pudrem , zaś śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Do lekko ciepłej jeszcze żelatyny dodajemy masę z serem i mieszamy mikserem. Ciasto przekrajamy po przestygnięciu na dwie połowy. Dolną smarujemy dżemem truskawkowym i kładziemy na nią mase serowa. Przykrywamy druga połową. Czekoladę rozpuszczamy w 7 łyżkach wody, kiedy połączy się tworząc masę, polewamy nią ciasto. Wkładamy do lodówki.
Ciasto to bardzo często możemy kupić w cukierniach, różnego typu piekarniach i kawiarniach, ale również coraz częściej sami staramy robić sobie ją w domu. W upieczenie wuzetki trzeba włożyć wiele serca oraz starań.
Was this helpful?
0 / 0