Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Yerba mate jest to herbata paragwajska, która w swoim składzie zawiera mateinę, dzięki której pobudza o wiele silniej od kawy. Mimo iż ma podobne działanie do kawy i herbaty, w przeciwieństwie do nich nie wypłukuje magnezu z organizmu oraz nie przyczyną nadciśnienia tętniczego.

Yerba Mate - właściwości

Herbata Yerba Mate naturalnie pobudza umysł i ciało oraz likwiduje wszelkie objawy zmęczenia. Rozluźnia i podnosi sprawność fizyczną, poprawia sprawność intelektualna oraz koncentrację. Dzięki jej regularnemu spożywaniu dochodzi do poprawy odporności organizmu. Zawiera w sobie substancje odżywcze oraz zdrowotne, przez co jest zalecana szczególnie dla osób będących na diecie. Uzupełnia brakujące witaminy w organizmie, a także daje poczucie sytości. Zalecana jest również dla osób mających problemy z przemiana materii, doskonale reguluje przemianę, ułatwia trawienie ciężkich pokarmów, a także odbudowuje zniszczone tkanki jelit i żołądka, które zniszczyły dotychczasowe diety i substancje na poprawę przemiany.

Jednak to nie koniec jej wspaniałego działania. Herbata Yerba Mate stymuluje również osłabiony organizm oraz zmęczony system nerwowy. Działa uspokajająco i likwiduje wszelkie podenerwowanie i stres. Jest również wykorzystywana w medycynie jako stymulator Centralnego Ośrodka Nerwowego.

Yerba Mate a zdrowie

Yerba Mate przeznaczona jest głównie dla osób o wszelkich dolegliwościach, a także dla tych w pełni zdrowych. Może być spożywana zamiast kawy lub herbaty czarnej. Nie wskazana dla dzieci. W przypadku kobiet w ciąży, należy zasięgnąć przed jej spożyciem porady lekarskiej, gdyż zawiera kofeinę. Z pewnością nadaje się dla osób prowadzących kurację odchudzająca gdyż powoduje uczucie sytości i hamuje głód. Jest napojem energetyzującym, który pomaga również w zrzuceniu zbędnych kilogramów.

Yerba mate - tykwa

Herbata Yerba Mate podawana z tykwy smakuje o wiele lepiej i nie traci cennych wartości. Nie ma jednak obowiązku spożywania jej z tykwy. Herbatę należy odpowiednio zaparzyć, a podczas wykonywania tej czynności pamiętać by jej nie mieszać.

Polecane marki herbaty Yerbe Mate to:

○ Rosamonte
○ Pajarito
○ La Merced
○ Taragui
○ Union
○ Cruz de Malta
○ Colon
○ Selecta
○ Campesino
○ La Rubia
○ La Tranquera

Yerba Mate - parzenie

Yerba Mate prawidłowo powinna być parzona w specjalnym naczyniu zwanym mate (lub matero czy też kalebasa), które jest wykonane z tykwy, ceramiki lub drzewa. Napar pije się przez słomkę nazywaną bombilla, która jest wykonana z bambusa lub różnorakich metali (srebra, alpaki, stali nierdzewnej, stopów niklowych). Susz napoju wsypuje się w ilości około ¼ do ¾ objętości mate. Naczynia zakrywa się dłonią i obraca do góry dnem, po czym delikatnie się nim potrząsa. W ten sposób mamy na celu odpowiednie ułożenie się liści i łodyżek. Następnie delikatnie odwracamy matero do pozycji, która zbierze w pozycji skośnej, cały susz po jednej stronie naczynia. Następnie wkładamy do naczynia rurkę, przez którą napar będzie pity. Zalewamy wodą, która jest już przestudzona do 75°C. początkowo zalewamy mniejsza ilością wody, aby zalać dokładnie susz. Dopiero gdy pochłonie wlaną wodę, dolewamy jej resztę. Napar można stosować kilka razy, do utraty jego smaku i mocy.

Komentarze: