Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Jak wielką rolę w naszym życiu odgrywają różnego rodzaju przyprawy? Czy wyobrażamy sobie danie, w którym nie byłoby licznych ziół i smakowych przypraw? Jak wyglądałaby dziś kuchnia, gdyby poszczególnych potraw, nie dało się przyprawić? Mdłe, łagodne, mało wyraziste. Tak najprościej można byłoby określić dania, gdyby nie stosowano do nich różnorodnych przypraw i ziół. Każdy, w zależności od tego, jaką kuchnię lubi, stosuje określony rodzaj przypraw. Tak samo również jest w kwestii ostrości. Jedne osoby preferują produkty łagodne, potrawy bez wyrazistego smaku, zaś inne nie wyobrażają sobie jedzenia bez ostrości i pikanterii. Gotuje się zawsze tak, by nam i innym to smakowało i by każdy z chęcią chciał to konsumować.

Zioła prowansalskie - skład

W ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszą się zioła prowansalskie, które stosuje się w większości restauracji, jak również i domów, w którym kucharki znają się na gotowaniu i na dobrym smaku. Same zioła prowansalskie to mieszanka ziół z Prowansji, czyli regionu położonego jest w południowej części Francji. Taka mieszanka stanowi połączenie kilku rodzajów ziół. Będzie to więc rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, oregano, jak również i majeranek. Taki zestaw ziół stanowi coś wyjątkowego dla każdego rodzaju kuchni. Zioła te stosujemy na co dzień do większości potraw. Pozwalają one zachować smak, nadać aromat i określoną wartość smakową.

Zioła prowansalskie - właściwości

Zioła prowansalskie używa się w celach kulinarnych do różnego rodzaju zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów, do sporządzania pieczeni, potraw z grilla, farszów, ryb, czy także w pizzeriach do przyprawienia każdego rodzaju pizzy. To, co stanowi dużą ciekawostkę to to, że ziół prowansalskich używa się również w diecie bezsolnej, a więc można zobaczyć, jak duże jest ich znaczenie, wartość i szerokie zastosowanie. Zioła można wyhodować i skomponować samemu, można również gotowe kupić w sklepie. Każda gospodyni dla której wartość potraw stanowi kluczową rolę, powinna w swojej kuchni zioła prowansalskie posiadać.

Niekoniecznie muszą to być wszystkie z wymienionych, ale na pewno takie, które stosuje się do określonych potrawach. Wiadomo, że nikt nie lubi tylko jeden rodzaj kuchni i nie je ciągle tych samych potraw. Dla jednego podstawą jest kuchnia meksykańska, dla innego włoska, a dla jeszcze innego tylko i wyłącznie polska. W ten więc sposób że dany rodzaj ziół, potrzebny jest do danego rodzaju potrawy. Jeśli będziemy te zioła posiadać w swojej kuchni, wówczas możemy być pewni, że nasze dania będą wyjątkowe, smaczne i oryginalne.

Czyż nie jest miło usiąść z rodziną i zjeść pyszny posiłek? Czyż nie wspaniale jest usłyszeć pochlebne opinie, że coś komuś smakowało, że zostało to zrobione w sposób wręcz idealny? Na pewno tak! Każda z osób, które pracują w kuchni, lubią słyszeć słowa pochwały i zainteresowania tym, co udało się z danych produktów stworzyć. Oby smak i aromat ziół prowansalskich unosił się w powietrzu, w każdej z kuchni, w jakiej mamy okazję jeść różnego rodzaju posiłki. Aromatyczne? Z całą pewnością! Smaczne? Bez dwóch zdań! Jedyne w swoim rodzaju? A jakże inaczej! Wyjątkowe! Tylko i wyłącznie! Takimi słowami właśnie, można określić dania, które w swoim składzie posiadają różnorodną domieszkę ziół prowansalskich. Ten, kto nie wierzy, że zioła te mogą uczynić cuda, powinien przekonać się o tym sam - na własnej skórze! Raz wypróbowane, odtąd staną się podstawą każdej kuchni i każdej kucharki.

Komentarze:
Eugeniusz 2012-05-29 10:46:17

Od kiedy w składzie ziół prowansalskich jest mięta!? Może dodamy jeszcze rumianek i lubczyk? Głównie w skład wchodzą: tymian, rozmaryn, oregano, estragon, cząber i majeranek (czasem dochodzi lawenda) Proporcje dowolne. W zależności od przyprawianych potraw i gustów/smaków może dominować jeden ze składników.

rita 2015-01-15 13:33:29

oczywiscie ze mięta też może też być melisa