Zioła prowansalskie

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Jak wielką rolę w naszym życiu odgrywają różnego rodzaju przyprawy? Czy wyobrażamy sobie danie, w którym nie byłoby licznych ziół i smakowych przypraw? Jak wyglądałaby dziś kuchnia, gdyby poszczególnych potraw, nie dało się przyprawić? Mdłe, łagodne, mało wyraziste. Tak najprościej można byłoby określić dania, gdyby nie stosowano do nich różnorodnych przypraw i ziół. Każdy, w zależności od tego, jaką kuchnię lubi, stosuje określony rodzaj przypraw. Tak samo również jest w kwestii ostrości. Jedne osoby preferują produkty łagodne, potrawy bez wyrazistego smaku, zaś inne nie wyobrażają sobie jedzenia bez ostrości i pikanterii. Gotuje się zawsze tak, by nam i innym to smakowało i by każdy z chęcią chciał to konsumować.

Zioła prowansalskie – skład

W ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszą się zioła prowansalskie, które stosuje się w większości restauracji, jak również i domów, w którym kucharki znają się na gotowaniu i na dobrym smaku. Same zioła prowansalskie to mieszanka ziół z Prowansji, czyli regionu położonego jest w południowej części Francji. Taka mieszanka stanowi połączenie kilku rodzajów ziół. Będzie to więc rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, oregano, jak również i majeranek. Taki zestaw ziół stanowi coś wyjątkowego dla każdego rodzaju kuchni. Zioła te stosujemy na co dzień do większości potraw. Pozwalają one zachować smak, nadać aromat i określoną wartość smakową.

Zioła prowansalskie – właściwości

Zioła prowansalskie używa się w celach kulinarnych do różnego rodzaju zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów, do sporządzania pieczeni, potraw z grilla, farszów, ryb, czy także w pizzeriach do przyprawienia każdego rodzaju pizzy. To, co stanowi dużą ciekawostkę to to, że ziół prowansalskich używa się również w diecie bezsolnej, a więc można zobaczyć, jak duże jest ich znaczenie, wartość i szerokie zastosowanie. Zioła można wyhodować i skomponować samemu, można również gotowe kupić w sklepie. Każda gospodyni dla której wartość potraw stanowi kluczową rolę, powinna w swojej kuchni zioła prowansalskie posiadać.

Niekoniecznie muszą to być wszystkie z wymienionych, ale na pewno takie, które stosuje się do określonych potrawach. Wiadomo, że nikt nie lubi tylko jeden rodzaj kuchni i nie je ciągle tych samych potraw. Dla jednego podstawą jest kuchnia meksykańska, dla innego włoska, a dla jeszcze innego tylko i wyłącznie polska. W ten więc sposób że dany rodzaj ziół, potrzebny jest do danego rodzaju potrawy. Jeśli będziemy te zioła posiadać w swojej kuchni, wówczas możemy być pewni, że nasze dania będą wyjątkowe, smaczne i oryginalne.

Czyż nie jest miło usiąść z rodziną i zjeść pyszny posiłek? Czyż nie wspaniale jest usłyszeć pochlebne opinie, że coś komuś smakowało, że zostało to zrobione w sposób wręcz idealny? Na pewno tak! Każda z osób, które pracują w kuchni, lubią słyszeć słowa pochwały i zainteresowania tym, co udało się z danych produktów stworzyć. Oby smak i aromat ziół prowansalskich unosił się w powietrzu, w każdej z kuchni, w jakiej mamy okazję jeść różnego rodzaju posiłki. Aromatyczne? Z całą pewnością! Smaczne? Bez dwóch zdań! Jedyne w swoim rodzaju? A jakże inaczej! Wyjątkowe! Tylko i wyłącznie! Takimi słowami właśnie, można określić dania, które w swoim składzie posiadają różnorodną domieszkę ziół prowansalskich. Ten, kto nie wierzy, że zioła te mogą uczynić cuda, powinien przekonać się o tym sam – na własnej skórze! Raz wypróbowane, odtąd staną się podstawą każdej kuchni i każdej kucharki.

Was this helpful?

0 / 0