Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Zupa koperkowa z ziemniakami

Składniki:
- 1 pierś z kurczaka lub udko,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- Liść selera,
- 2 listki laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 pęczki koperku,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- Warzywko,
- Sól,
- Pieprz.

Przygotowanie:
W dwóch litrach wody gotujemy rosół z piersi kurczaka. Dokładnie myjemy i obieramy marchewkę oraz pietruszkę, po czym kroimy drobno i wrzucamy do gotującego się mięsa. Dodajemy również liść selera, listki laurowe, ziele angielskie i jeśli ktoś lubi można dodać lubczyk. Koperek myjemy i drobno siekamy po czym dodajemy do zupy. Do smaku doprawiamy przyprawiamy według uznania. Na koniec zabielamy śmietaną. Zupę koperkową można podawać z ryżem, młodymi ziemniaczkami lub kluskami śląskimi. Smacznego!

Zupa koperkowa z makaronem

Składniki:
- Pęczek koperku,
- Masło,
- 0,5l rosołu z koncentratu,
- 100g śmietany,
- Kucharek,
- 6 łyżek makaronu nitki.

Przygotowanie:
Rosół przyrządzamy z koncentratu według przepisu na opakowaniu lub odlewamy 0,5 litra rosołu już wcześniej ugotowanego. Koperek dokładnie myjemy i siekamy drobno. 3/4 koperku podsmażamy na małym ogniu na jednej łyżeczce masła, po czym dodać do rosołu. Śmietanę rozmieszać z kilkoma łyżkami zupy i wlać razem do garnka. Zupę przyprawiamy wegetą lub kucharkiem i posypujemy pozostałym koperkiem. Makaron gotujemy w osobnym garnku. Ugotowany wrzucamy do zupy koperkowej. Smacznego!
Zupa koperkowa w jednej porcji zawiera około 380kcal.

Zupa koperkowa dietetyczna

Składniki:
- Pół włoszczyzny,
- Żółtko jajka,
- 2 szklanki mleka 0,5%,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 8 łyżek posiekanego koperku,
- Łyżeczka masła,
- Sól.

Przygotowanie:
Włoszczyznę oczyszczamy, myjemy dokładnie i gotujemy w dwóch szklankach wody. Odcedzamy. Mleko mieszamy z żółtkiem i gotujemy mieszając. Łączymy z wywarem, doprawiamy i dodajemy masło, jogurt oraz koperek. Ilość kcal w porcji zupy to 140 kcal. Smacznego!

Komentarze: