Zupa koperkowa

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Zupa koperkowa z ziemniakami

Składniki:

– 1 pierś z kurczaka lub udko, – 3 marchewki, – 2 pietruszki, – Liść selera, – 2 listki laurowe, – 3 ziarna ziela angielskiego, – 2 pęczki koperku, – 3 łyżki śmietany 18%, – Warzywko, – Sól, – Pieprz.

Przygotowanie:

W dwóch litrach wody gotujemy rosół z piersi kurczaka. Dokładnie myjemy i obieramy marchewkę oraz pietruszkę, po czym kroimy drobno i wrzucamy do gotującego się mięsa. Dodajemy również liść selera, listki laurowe, ziele angielskie i jeśli ktoś lubi można dodać lubczyk. Koperek myjemy i drobno siekamy po czym dodajemy do zupy. Do smaku doprawiamy przyprawiamy według uznania. Na koniec zabielamy śmietaną. Zupę koperkową można podawać z ryżem, młodymi ziemniaczkami lub kluskami śląskimi. Smacznego!

Zupa koperkowa z makaronem

Składniki:

– Pęczek koperku, – Masło, – 0,5l rosołu z koncentratu, – 100g śmietany, – Kucharek, – 6 łyżek makaronu nitki.

Przygotowanie:

Rosół przyrządzamy z koncentratu według przepisu na opakowaniu lub odlewamy 0,5 litra rosołu już wcześniej ugotowanego. Koperek dokładnie myjemy i siekamy drobno. 3/4 koperku podsmażamy na małym ogniu na jednej łyżeczce masła, po czym dodać do rosołu. Śmietanę rozmieszać z kilkoma łyżkami zupy i wlać razem do garnka. Zupę przyprawiamy wegetą lub kucharkiem i posypujemy pozostałym koperkiem. Makaron gotujemy w osobnym garnku. Ugotowany wrzucamy do zupy koperkowej. Smacznego!

Zupa koperkowa w jednej porcji zawiera około 380kcal.

Zupa koperkowa dietetyczna

Składniki:

– Pół włoszczyzny, – Żółtko jajka, – 2 szklanki mleka 0,5%, – 2 łyżki jogurtu naturalnego, – 8 łyżek posiekanego koperku, – Łyżeczka masła, – Sól.

Przygotowanie:

Włoszczyznę oczyszczamy, myjemy dokładnie i gotujemy w dwóch szklankach wody. Odcedzamy. Mleko mieszamy z żółtkiem i gotujemy mieszając. Łączymy z wywarem, doprawiamy i dodajemy masło, jogurt oraz koperek. Ilość kcal w porcji zupy to 140 kcal. Smacznego!

Was this helpful?

0 / 0