Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Żywność ekologiczna

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Żyjemy w świecie, gdzie trzeba ogromnie dużą wagę przywiązywać do jedzenia. Ze względu na to, z czym mamy do czynienia, jedzenie, które spożywamy, nie do końca jest zdrowe, dobre i warte swojej ceny. Po pierwsze, jedzenie spryskiwane jest różnymi nawozami, uprawiane jest tak, by dobrze wyglądało, a niekoniecznie było zdrowe. Poza tym, te wszystkie zgubne dla środowiska katastrofy ekologiczne, również przyczyniają się do tego co jemy. Ponadto pewne grupy produktów są po prostu niewskazane i one powodują obniżenie nastroju, brak chęci do życia, ciągłe zmęczenie, złe samopoczucie i depresję, a także wiele różnych chorób.

Na szczęście coraz więcej ludzi widzi ten problem i stara się o nim mówić głośno. Ludzie już nie bagatelizują tak tego problemu, jakim bez wątpienia jest to, że źle się odżywiamy i jemy rzeczy, które naprawdę nam szkodą i nas trują. Któż więc nie słyszał o żywności ekologicznej, o której w ostatnich czasach tak głośno? Pojawiają się wciąż nowe sklepy z żywnością ekologiczną, wielu ludzi na nią się przerzuca i coraz więcej osób patrzy właśnie na to, co wrzuca do garnka i co kładzie na talerz.

Żywność ekologiczna - definicja

Żywność ekologiczna to pokarmy, które produkowane są metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów. Takie jedzenie ma przede wszystkim zapewnić ochronę zdrowia, jak również i postawić na zrównoważony system pod względem ekologicznym, ekonomicznym, jak również i społecznym. Taka żywność bowiem nie obciąża środowiska w stopniu większym, niż robią to naturalne ekosystemy. Poza tym jest ona w dużym stopniu niezależna od nakładów zewnętrznych i oczywiście - co ważne - umożliwia zachowanie oraz rozwój wsi i rolnictwa, takiego jaki każdy rolnik by sobie życzył.

Żywność ekologiczna w Polsce

W Polsce sklepy z żywnością ekologiczną pojawiają się coraz częściej, aczkolwiek nie ma ich jeszcze tyle, ile powinno być. Taką żywność kupuje jak na razie 7% polskich konsumentów, a więc jest to jeszcze stanowczo za mało. Należy zatem propagować żywność ekologiczną na różne sposoby. Jeśli zwiększy się zapotrzebowanie, jeśli więcej ludzi zacznie dostrzegać pozytywne strony takiego jedzenia, wówczas z całą pewnością pojawią się miejsca, gdzie bez problemu będzie można kupić wszystko to, na czym człowiekowi zależy. Jeśli spojrzymy na rolnictwo ekologiczne, zobaczymy jakimi metodami ono działa i jakich sposobów gospodarowania dotyczy. Rolnicy, którzy zwracają na to uwagę, stosują środki naturalne, nieprzetworzone technologicznie. Żyzna gleba, zdrowy chów zwierząt, niezatruwanie środowiska daje nam wysoką jakość produktów w każdym aspekcie.

Żywność ekologiczna a zdrowie

Czy ważniejsze jest więc dla nas to, jak taka żywność wygląda, czy to, jak ona smakuje i jakie ma pochodzenie? Z pewnością to drugie kryterium powinno bardziej do człowieka przemawiać. Walczmy o swoje zdrowie i róbmy wszystko co w naszej mocy, by ono dało nam radość, szczęście i długowieczność, na jakiej bardzo nam zależy. Świat, który patrzy jedynie na pięknie wyglądające opakowanie i towar, który prezentuje się nadzwyczaj dobrze tylko z zewnątrz, obniża swoją rangę. Czy dawniej słyszeliśmy o tylu chorobach? Czy dawniej więcej ludzi umierało, niż się rodziło? Czy dawniej znane były te wszystkie choroby, które znamy dziś? Na to pytanie każdy powinien odpowiedzieć sobie już sam. Nie doprowadźmy do sytuacji, która całkowicie nas zniszczy. Dbajmy o to co dobre, zdrowe i smaczne!

Komentarze: