Apiterapia to leczenie miodem, propolisem, pyłkiem i mleczkiem pszczelim.
Miód zawiera około 60 różnych składników. Są to:
- enzymy poprawiające przemianę materii,
- cenne sole wapnia, magnezu, żelaza, fosforu,
- mikroelementy,
- witaminy,
- kwasy.
Zawiera niemal wyłącznie cukry proste: glukozę i fruktozę. Jest naturalnym antybiotykiem.
Apiterapia – działanie
- hamuje rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów,
- reguluje proces trawienia,
- działa odtruwająco i neutralizuje toksyny, dlatego minimalizuje wpływ różnych używek (kawa, alkohol, papierosy) na organizm człowieka,
- pomaga w leczeniu stanów zapalnych jelit, woreczka żółciowego,
- pobudza układ immunologiczny, podnosi więc naturalną odporność organizmu,
- wzmacnia i poprawia wydolność serca,
- stymuluje produkcję czerwonych krwinek,
- poprawia krążenie krwi,
- obniża ciśnienie,
- działa regenerująco i przeciwbólowo.
W zależności od tego, z czego pszczoły wyprodukowały miód, wyróżnia się: miód nektarowy, spadziowy, nektarowo-spadziowy.
Działanie wybranych rodzajów miodu:
- Miód lipowy – działa uspokajająco, przeciwkaszlowo, przeciwgorączkowo i napotnie.
- Miód gryczany – pomaga w anginie, chorobach układu krążenia, obniża ciśnienie.
- Miód rzepakowy – łagodzi problemy z wątrobą i sercem.
- Miód tymiankowy – leczy katar i przeziębienie.
- Miód wrzosowy – pomaga w biegunce i niestrawności.
Jak działa propolis?
- zawiera cenne dla zdrowia makro- i mikroelementy,
- ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwbólowe i regeneracyjne.
Pyłek kwiatowy jest bardzo zasobny w pełnowartościowe białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy oraz makro- i mikroelementy. Takiego składu nie ma żaden inny produkt
Działanie pyłku:
- normalizuje czynność jelit,
- obniża ciśnienie,
- reguluje przemianę materii,
- zapobiega przedwczesnemu starzeniu się,
- wpływa dodatnio na skład krwi,
- koi system nerwowy.
Mleczko pszczele jest bogate w witaminy B1, B2, B6, B12, PP, kwas foliowy, biotynę, niacynę oraz wiele różnych bio pierwiastków. Mleczko nazywane jest „eliksirem życia” z uwagi na swoje odmładzające i wzmacniające działanie.
W jakich schorzeniach można stosować mleczko pszczele?
- miażdżyca,
- cukrzyca,
- choroba wieńcowa,
- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
- nieżyt jelita grubego,
- niewydolność wątroby,
- niedorozwój umysłowy i fizyczny u dzieci,
- zaburzenia czynności gruczołów dokrewnych.
Uwaga:
Wszystkie produkty pszczele mogą powodować uczulenia, dlatego też nie mogą być stosowane przez osoby na nie uczulone.
Was this helpful?
0 / 0