Apiterapia

Apiterapia

Apiterapia to leczenie miodem, propolisem, pyłkiem i mleczkiem pszczelim.

Miód zawiera około 60 różnych składników. Są to:

  • enzymy poprawiające przemianę materii,
  • cenne sole wapnia, magnezu, żelaza, fosforu,
  • mikroelementy,
  • witaminy,
  • kwasy.

Zawiera niemal wyłącznie cukry proste: glukozę i fruktozę. Jest naturalnym antybiotykiem.

Apiterapia – działanie

  • hamuje rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów,
  • reguluje proces trawienia,
  • działa odtruwająco i neutralizuje toksyny, dlatego minimalizuje wpływ różnych używek (kawa, alkohol, papierosy) na organizm człowieka,
  • pomaga w leczeniu stanów zapalnych jelit, woreczka żółciowego,
  • pobudza układ immunologiczny, podnosi więc naturalną odporność organizmu,
  • wzmacnia i poprawia wydolność serca,
  • stymuluje produkcję czerwonych krwinek,
  • poprawia krążenie krwi,
  • obniża ciśnienie,
  • działa regenerująco i przeciwbólowo.

W zależności od tego, z czego pszczoły wyprodukowały miód, wyróżnia się: miód nektarowy, spadziowy, nektarowo-spadziowy.

Działanie wybranych rodzajów miodu:

  • Miód lipowy – działa uspokajająco, przeciwkaszlowo, przeciwgorączkowo i napotnie.
  • Miód gryczany – pomaga w anginie, chorobach układu krążenia, obniża ciśnienie.
  • Miód rzepakowy – łagodzi problemy z wątrobą i sercem.
  • Miód tymiankowy – leczy katar i przeziębienie.
  • Miód wrzosowy – pomaga w biegunce i niestrawności.

Jak działa propolis?

  • zawiera cenne dla zdrowia makro- i mikroelementy,
  • ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwbólowe i regeneracyjne.

Pyłek kwiatowy jest bardzo zasobny w pełnowartościowe białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy oraz makro- i mikroelementy. Takiego składu nie ma żaden inny produkt

Działanie pyłku:

  • normalizuje czynność jelit,
  • obniża ciśnienie,
  • reguluje przemianę materii,
  • zapobiega przedwczesnemu starzeniu się,
  • wpływa dodatnio na skład krwi,
  • koi system nerwowy.

Mleczko pszczele jest bogate w witaminy B1, B2, B6, B12, PP, kwas foliowy, biotynę, niacynę oraz wiele różnych bio pierwiastków. Mleczko nazywane jest „eliksirem życia” z uwagi na swoje odmładzające i wzmacniające działanie.

W jakich schorzeniach można stosować mleczko pszczele?

  • miażdżyca,
  • cukrzyca,
  • choroba wieńcowa,
  • choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
  • nieżyt jelita grubego,
  • niewydolność wątroby,
  • niedorozwój umysłowy i fizyczny u dzieci,
  • zaburzenia czynności gruczołów dokrewnych.

Uwaga:
Wszystkie produkty pszczele mogą powodować uczulenia, dlatego też nie mogą być stosowane przez osoby na nie uczulone.

Was this helpful?

0 / 0