Arbuz

Arbuz

Każdy ma swój ulubiony owoc, który uwielbia jeść do woli. Nie wszyscy lubią to samo i każdy ma prawo do tego, by lubić coś zgoła innego. W kwestii owoców mamy bardzo duże pole do popisu, szczególnie, że ich wybór na rynku jest naprawdę imponujący. Każdy owoc na jaki tylko mamy ochotę znajduje się w większości polskich sklepów, a więc mamy do niego pełen dostęp. Jabłka, gruszki, śliwki, mandarynki, czy też wiele innych soczystych i pysznych owoców.

A cóż można powiedzieć na temat arbuza? Czy każdy go lubi? Czy cieszy się on popularnością? Z pewnością tak! Oczywiście znajdą się takie osoby, które za nim nie przepadają, aczkolwiek nie da się ukryć, że cieszy się on bardzo dużym powodzeniem i znajduje się w czołówce najlepszych owoców, na jakie można sobie pozwolić. Arbuzy dostępne są w sklepach przez cały rok i dlatego też, w każdej chwili możemy kupić sobie ten pyszny owoc, by zaspokoić swoje kubki smakowe. W sezonie letnim arbuz jest zdecydowanie najtańszy.

Arbuz – właściwości

Chcąc jednak dowiedzieć się czegoś więcej na temat arbuzów, należy zadać sobie zasadnicze pytanie, czym te owoce właściwie są? Arbuzy – zwane inaczej kawonami – stanowią gatunek roślin z rodziny dyniowatych. Pochodzą z Afryki, jednak uprawiane są również i w Polsce, dlatego też mamy do nich tak duży dostęp. To, o czym należy pamiętać to fakt, jakie ma on wartości odżywcze i lecznicze. Arbuz w 92% składa się z wody. Potrafi więc w okresie letnim zarówno ugasić pragnienie, jak również i zaspokoić głód. Ma słodki smak, który jest niezwykle przyjemny, orzeźwiający i powodujący pozytywne odczucia. Zawarty jest w nim kwas jabłkowy, jak również i cytrynowy.

Arbuz – kalorie

Choć nie ma w nim zbyt dużych ilości witamin, to jednak każdy wcina go tak, że zapomina zupełnie o bożym świecie. Im arbuz jest bardziej czerwony w środku, tym jego słodkość się zwiększa. Kupując więc arbuzy, zwracajmy dużą uwagę na to, jak on wygląda. Na pewno jest wyśmienity dla osób, które się odchudzają – zawiera bowiem tylko 30 kalorii na 100 gramów produktu, a więc praktycznie tyle co nic!

Arbuz a odchudzanie

Arbuzy polepszają przemianę materii i korzystnie wpływają na układ pokarmowy Są zatem pomocne w odchudzaniu. Często używa się owoców jako dodatków do maseczek na skórę, gdyż jego właściwości działają przeciwzmarszczkowo, tonizująco, jak również i ściągająco. Można nimi leczyć stany zapalne skóry, jak również i niekomfortowe i bolesne zajady. Dla osób, które chorują na nerki, arbuz jest wspaniałym rozwiązaniem. dzięki tak dużej ilości wody jest on moczopędny, a więc korzystnie na takie osoby wpływa. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele odmian, aczkolwiek największą popularnością cieszy się arbuz zwyczajny. Są jednak i takie, które posiadają pomarańczowy lub żółty miąższ, są takie, które mają lub nie mają w ogóle pestek. Od nas tak naprawdę zależy, na co się zdecydujemy i co najbardziej nam odpowiada. Ciekawostką są wyhodowane nie tak dawno arbuzy w kształcie sześcianu – pozwala to łatwiej je transportować. Niestety arbuz taki jest o wiele droższy.

Arbuz – uprawa

Osobom które chciałyby rozpocząć własną uprawę tego przepysznego owocu, należy powiedzieć, że jest to roślina światłolubna, ciepłolubna, jak również i taka, która potrzebuje niezwykle dużych ilości wody. Jego optymalna temperatura waha się od 21 do 29 stopni Celsjusza. Rośnie dobrze na glebach próchniczych o pH 5,5-6,0. Nasiona arbuza wysiewa się pod koniec lutego lub na początku marca. W Polsce zazwyczaj uprawia się je w szklarniach i tunelach foliowych. Jedno jest pewne – tak jak smakuje arbuz, nie smakuje żaden inny owoc.

Was this helpful?

0 / 0