Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Co by tu zjeść z zimowy dzień? Lubicie babkę ziemniaczaną? Jest smaczna, prosta w wykonaniu i bardzo sycąca, myślę iż będzie ciekawą odmianą codziennych obiadów. W jaki sposób ją przyrządzacie? Czy są to zwykłe ziemniaki i cebulka, a może macie jakieś specjalne dodatki dzięki którym smakuje ona wyjątkowo dobrze?
TRADYCYJNA BABKA ZIEMNIACZANA
Składniki:
– 1kg ziemniaków, – 2 cebule, – 3 ząbki czosnku, – 2 jajka, – 40dag chudego boczku, – 3/4 szklanki mąki pszennej, – Sól, – Pieprz, – Majeranek, – blaszka o wymiarach wewnętrznych 27x14x5 cm.
Sposób przygotowania:
Wstępnie obieramy i myjemy ziemniaki, po czym ścieramy razem z cebulą na drobnych oczkach tarki. Nadmiar powstałego przy tarciu płynu odlewamy. Do ziemniaczano-cebulowej masy wygniatamy ząbki czosnku i doprawiamy solą, majerankiem oraz pieprzem. Boczek wędzony kroimy w kostkę i smażymy chrupiące skwarki. Trafią one do ziemniaczanej masy razem z dwoma jajkami i mąką pszenną. Mąkę dosypujemy powoli dokładnie mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Blaszkę przygotowujemy smarując ją masłem. Wypełniamy ją naszą ziemniaczaną masą i pieczemy około godziny w piecu rozgrzanym do temperatury 200°C. Pod koniec pieczenia gdy wnętrze babki będzie dość suche przenosimy blaszkę na wyższy poziom pod grzałkę lub uruchamiamy wentylator, którego praca pięknie nam wierzchnią skórkę przypiecze. Dopieczenie babki sprawdzamy podobnie jak przy ciastach z pomocą drewnianego patyczka. Babka ziemniaczana podawana jest na wiele sposobów. My zjedliśmy ją tylko z gęstą śmietaną bez zbędnych udziwnień. Ogórkowa zupa gotowana na wodzie spod ostatnich naszych kiszonych doskonale się nadawała na pierwsze danie, a ziemniaczany kugel jedynie obiad dopełnił mocnym smakiem i ziemniaczanym aromatem.
BABKA ZIEMNIACZANA INACZEJ
Składniki:
– 0,5kg ziemniaków, – 3 jajka, – 2 łyżki kaszy manny, – 300g wędzonego boczku, – 3 drobiowe kabanosy, – 2 cebule, – Pół łyżeczki czosnku granulowanego, – Sól, – Pieprz.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i myjemy pod zimną wodą, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach lub mielimy w maszynce do mielenia. Kabanosy, boczek oraz cebulę kroimy w kostkę i smażymy na małym ogniu na patelni. Do ziemniaków dodajemy żółtka, czosnek oraz przestudzony boczek, kabanosy, cebulę i kaszę. Doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do masy. Delikatnie całość mieszamy. Masę przelewamy do formy i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180°C przez 80 minut.
BABKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM
Składniki:
– 0,5 kilograma ziemniaków, – 4 dag masła, – 3 jajka, – 25 dag mięsa wieprzowego bez kości, – 2 jajka oddzielnie żółtka i białka, – 2 dag tłuszczu, – 2 cebule, – 125 ml śmietany słodkiej 18%, – Sól, – Pieprz.
Sposób przygotowania:
Przygotowanie babki to nic trudnego. Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie. Następnie ostudzić, obrać, zemleć w maszynce do mielenia lub zetrzeć na tarce. Dodać masło, żółtka i utrzeć składniki na aksamitną masę. Posolić. Białka ubić, połączyć z ziemniakami.
Mięso zemleć, dodać do niego usmażoną cebulę, jajko, śmietanę, małą łyżeczkę utartych ziemniaków, sól i pieprz. Wymieszać. Połowę masy ziemniaczanej włożyć do wysmarowanego naczynia, przełożyć raz lub dwa farszem, przykryć masą ziemniaczaną. Upiec w 180°C, przez 60-80min.
Was this helpful?
0 / 0