Barszcz biały

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Barszcz biały a żurek

Barszcz biały to w Polsce popularna zupa, szczególnie podawana w okresie Wielkanocy. Nazywana również w wielu przypadkach „żurkiem”, choć przez wielu uważana za zupełnie inną zupę. Właściwie zupy wyglądają tak samo, a czym się różnią? Wkładem w zupę, w jednej występuje kiełbasa biała, w drugiej zaś najważniejszym dodatkiem jest jajko. Smakują różnie choć to właściwie zależy od kucharza. Z pewnością różnią się zakwasem. Barszcz biały jest znacznie bardziej aromatyczny, a mniej kwaskowaty, zakwas wykonywany jest z mąki pszennej na wywarze z wędzonki.

Barszcz biały z ziemniakami

Składniki:

– Barszcz biały z torebki, – 5 szt. ziemniaków, – Boczek, – 4 jajka, – 1 cebula, – Majeranek, – 1 liść laurowy, – 4 ząbki czosnku, – Chrzan, – Sól, – Pieprz.

Przygotowanie:

Najlepszy barszcz biały to ten, który jest przygotowany na wywarze z boczku lub białej kiełbasy. Do garnka wrzucamy obrane i drobno pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy oraz ząbki czosnku. Gotujemy kilka minut i zalewamy z rozrobionym w szklance barszczem białym Winiary. Całość gotujemy 15 minut. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Dodajemy majeranek, Podsmażamy na patelni boczek z drobno pokrojoną cebulką. Jajka w osobnym garnku gotujemy jajka na twardo. Barszcz podajemy na talerzu i dodajemy do niego pokrojone w ósemki jajka, posypujemy boczkiem i cebulką. Dla smakoszy ostrego barszczu, polecam chrzan.

Barszcz biały na zakwasie

Najsmaczniejszy jest zdecydowanie barszcz biały na zakwasie. Zakwas można zakupić gotowy z paczki lub wykonać samodzielnie. Poleca się zakwas pszenny na chleb.

Barszcz biały wigilijny

Nie w każdym domu na Wigilię podawany jest barszcz czerwony czy zupka grzybowa. Niektórzy wolą barszcz biały postny. Nie zawiera on żadnych wywarów mięsnych czy rybnych, a jest gotowany na wywarze z grzybów. Zakwas uprzednio przygotowuje się z wody, mąki pszennej, mąki razowej i czosnku, podsmażanej cebulki oraz gęstej, kwaśnej śmietany. Podawany z duszonymi ziemniaczkami, grzybkami lub marchewką i natką pietruszki.

Barszcz biały z kapustą

Barszcz biały z kapusty podawany jest szczególnie na śniadanie Wielkanocne. Przygotowywane z kiszonej kapusty, którą gotujemy na wodzie po wędzonce. Zabielany śmietaną z dodatkiem kiełbaski, jajka oraz dużą ilością tartego chrzanu.

Was this helpful?

0 / 0