Biała herbata

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

filizanka-bialej-herbaty_m-7857706Dla prawdziwych smakoszy powstało wiele herbat do wyboru, by każdy mógł wybrać coś dla siebie, co poprawi jego samopoczucie oraz pozwoli cieszyć się smacznym smakiem. Jedną z najlepszych herbat jest biała herbata.

herbata-biala_m-5220799Biała herbata

Biała herbata wywodzi się głównie z Chin, a dokładnie z tamtejszych prowincji Hunan i Fujian. Jak więc powstaje biała herbata i z czego się składa? Liście białej herbaty zbierane są wczesna wiosna, kiedy jeszcze nie zdarzyły się rozwinąć. Następnie składane są w miejscu gdzie dochodzi do ich więdnięcia oraz wysuszenia w sposób naturalny. Herbata w takim stanie przechowywana jest maksymalnie przez okres dwóch lat, nie dłużej gdyż grozi to utracie jej najlepszych i najcenniejszych właściwości.

biala-herbata_m-8448226Biała herbata – właściwości • Zdecydowanie silniejsza i skuteczniejsza w działaniu od herbaty zielonej. Pozwala na przeciwdziałanie powstawania nowotworów w komórkach oraz wolnych rodników. Polecana dla osób narażonych genetycznie na nowotwory. • Doskonale zatrzymuje proces starzenia się tak więc przez wielu nazywana jest” eliksirem młodości” • Doskonała na poprawę krążenia krwi. • W dużym stopniu wpływa na obniżenie cholesterolu. • Gasi pragnienie i doskonale nadaje się na gorące dni. Ma działanie orzeźwiające. • Wspomaga koncentrację. • Polecana dla osób pracujących umysłowo w upalne dni. • Silnie pobudza, doskonale zastąpi więc kawę, gdyż jest od niej o wiele zdrowsza. • W dużym stopniu redukuje napięcie i stres jaki towarzyszy nam na co dzień. • Chroni przed zawałem serca. • Odpręża. • Chroni naczynia krwionośne i serce. • Biała herbata dodawana jest również do kosmetyków, gdzie koi podrażnienia skóry oraz delikatnie nawilża. Rozświetla skórę, nadając jej blasku i witalności. • Polecana w postaci kosmetyku dla kobiet o dużych wymaganiach , lubiących kosmetyki luksusowe.

• Bogate źródło witaminy C.

Biała herbata – parzenie

Biała herbata, by nie stracić swych właściwości powinna być w odpowiedni sposób parzona. Koniecznie w temperaturze 85°C przez dokładnie 6 minut. Podczas parzenia przybiera szarobiały, a nawet srebrnawy odcień, co zawdzięcza swoim suchym pąkom. Biała herbatę można parzyć do 3 razy, za każdym razem będzie bogata w swe właściwości i smaczna (o ile jest prawdziwą białą herbatą).

Was this helpful?

0 / 0