Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Dla prawdziwych smakoszy powstało wiele herbat do wyboru, by każdy mógł wybrać coś dla siebie, co poprawi jego samopoczucie oraz pozwoli cieszyć się smacznym smakiem. Jedną z najlepszych herbat jest biała herbata.
Biała herbata
Biała herbata wywodzi się głównie z Chin, a dokładnie z tamtejszych prowincji Hunan i Fujian. Jak więc powstaje biała herbata i z czego się składa? Liście białej herbaty zbierane są wczesna wiosna, kiedy jeszcze nie zdarzyły się rozwinąć. Następnie składane są w miejscu gdzie dochodzi do ich więdnięcia oraz wysuszenia w sposób naturalny. Herbata w takim stanie przechowywana jest maksymalnie przez okres dwóch lat, nie dłużej gdyż grozi to utracie jej najlepszych i najcenniejszych właściwości.
Biała herbata – właściwości • Zdecydowanie silniejsza i skuteczniejsza w działaniu od herbaty zielonej. Pozwala na przeciwdziałanie powstawania nowotworów w komórkach oraz wolnych rodników. Polecana dla osób narażonych genetycznie na nowotwory. • Doskonale zatrzymuje proces starzenia się tak więc przez wielu nazywana jest” eliksirem młodości” • Doskonała na poprawę krążenia krwi. • W dużym stopniu wpływa na obniżenie cholesterolu. • Gasi pragnienie i doskonale nadaje się na gorące dni. Ma działanie orzeźwiające. • Wspomaga koncentrację. • Polecana dla osób pracujących umysłowo w upalne dni. • Silnie pobudza, doskonale zastąpi więc kawę, gdyż jest od niej o wiele zdrowsza. • W dużym stopniu redukuje napięcie i stres jaki towarzyszy nam na co dzień. • Chroni przed zawałem serca. • Odpręża. • Chroni naczynia krwionośne i serce. • Biała herbata dodawana jest również do kosmetyków, gdzie koi podrażnienia skóry oraz delikatnie nawilża. Rozświetla skórę, nadając jej blasku i witalności. • Polecana w postaci kosmetyku dla kobiet o dużych wymaganiach , lubiących kosmetyki luksusowe.
• Bogate źródło witaminy C.
Biała herbata – parzenie
Biała herbata, by nie stracić swych właściwości powinna być w odpowiedni sposób parzona. Koniecznie w temperaturze 85°C przez dokładnie 6 minut. Podczas parzenia przybiera szarobiały, a nawet srebrnawy odcień, co zawdzięcza swoim suchym pąkom. Biała herbatę można parzyć do 3 razy, za każdym razem będzie bogata w swe właściwości i smaczna (o ile jest prawdziwą białą herbatą).
Was this helpful?
0 / 0