Biała kiełbasa

biala-kielbasa-2

Biała kiełbasa doskonale znana na polskich stołach podczas Wielkanocnego śniadania oraz jako dodatek do żurku. Jest lubiana przez Polaków szczególnie wówczas, gdy powstaje w domowej produkcji. Kiełbasa biała może być spożywana jako surowa lub parzona. Powstaje z mieszanego mięsa wieprzowo – wołowego, gdzie umieszcza się ją w naturalnym i bardzo cienkim jelicie wieprzowym. Najlepiej smakuje grzana na ciepło przed samym podaniem. Biała kiełbasa często jako pojedyncze danie, podawana jest z chrzanem.

Biała kiełbasa – przepisy

Biała kiełbasa pieczona

Składniki:

– 60 dag surowej białej kiełbasy, – 1 cebula, – ząbek czosnku, – mielona papryka, – Rama Culinesse, – Przyprawa czosnkowa w kostkach.

Sposób przygotowania:

1. Wstępnie spłucz kiełbasę, wytrzyj ją, ułóż na patelni i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, po czym zdejmij z patelni i dokładnie osusz.

2. Pokrój cebulę w piórka.

3. Posmaruj naczynie żaroodporne Ramą Culinesse. Ułóż w nim kiełbasę, cebulę oraz czosnek, następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w 180°C.

4. Pod koniec pieczenia dopraw kiełbasę pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr i papryką w proszku. Pokrój pieczony czosnek w plasterki i udekoruj nim gotowe danie. Rada: Możesz też grillować kiełbasę ułożoną na tacce aluminiowej do grillowania.

Biała kiełbasa zapiekana

Składniki:

– biała kiełbasa – 1 kilogram, – śmietanka – 1 szklanka, – pory – 4 sztuki, – jajka – 2 sztuki – pomidory – 4 sztuki, – mąka – 1 łyżka, – cytryna – 1 sztuka, – sól i pieprz do smaku, – żółty ser – 200 gramów, – margaryna – 1 łyżka.

Sposób przygotowania:

Kiełbasę umyj i obgotuj przez ok. 20 min. Pory umyj, oczyść i pokrój w kawałki, również obgotuj w wodzie przez ok. 15 min. Pomidory sparz, zdejmij skórki i potnij w plasterki, zaś ser zetrzyj na tarce. W rondelku roztop margarynę, dodaj mąkę i przygotuj jasną zasmażkę, rozprowadź ją śmietanką. Gotuj przez kilka minut na małym ogniu i zestaw z kuchenki. Gdy odrobinę przestygnie, wymieszaj z surowymi jajkami i połową sera. Dopraw do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem. Pory przełóż do żaroodpornej formy wysmarowanej tłuszczem, ułóż pomidory i polej przygotowanym sosem. Ułóż kiełbasę, oprósz resztą sera i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez ok. 30-40 min.

Żur na białej kiełbasie

Składniki:

– biała kiełbasa – 2 sztuki, – jajko – 1 sztuka, – Barszcz biały Knorr – 1 sztuka, – ząbek czosnku – 2 sztuki, – pieczarki – 10 dekagramów, – szklanka kwaśnej śmietany – 1sztuka, – włoszczyzna (bez kapusty) – 1pęczek, – liść laurowy, – cebula – 1 sztuka, – sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Umyj i obierz włoszczyznę oraz cebulę. Pieczarki umyj i pokrój w plastry.

2. Wlej do garnka półtora litra wody i wstaw na ogień. Gdy zacznie wrzeć dodaj do wody kiełbasę, włoszczyznę, ząbek czosnku, liść laurowy i cebulę, potem dopraw lekko do smaku solą i pieprzem. Wszystko gotuj aż warzywa i kiełbasa zrobią się miękkie (najlepiej przykryć pokrywką).

3. Wywar przecedź i ponownie zagotuj. Po 5 minutach gotowania dodaj do wywaru pieczarki

4. Barszcz biały rozrób dokładnie z zimna wodą i dodaj do wywaru cały czas mieszając. Gotuj kilka minut.

5. W między czasie ugotuj jajko na twardo, drobno pokrój i zetrzyj drugi ząbek czosnku.

6. Dodaj śmietanę, roztarty czosnek i pokrojone jajko. Na koniec żur dopraw do smaku solą i pieprzem.

Was this helpful?

0 / 0