Dziś czas na coś nowego, co choć smaczne, bardzo rzadko króluje na naszych stołach. Dlaczego? Czy często jadacie bitki wołowe? Jak je przyrządzacie?
Bitki wołowe – przepisy
Bitki wołowe w sosie własnym
Składniki:
– 600 g mięsa wołowego najlepiej bez kości, – kostka pieczeniowa do mięs Knorr, – cebula, – 100g mąki pszennej, – 650 ml wody, – ziele angielskie, – liść laurowy, – ziarna czarnego pieprzu, – 50 ml oleju słonecznikowego.
Sposób przygotowania:
Wstępnie mięso wołowe pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy lekko rozbij tłuczkiem, a następnie obtocz w mące. Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron i przełóż je do średniej wielkości garnka. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij ją na oleju a następnie dołóż do bitek. Do garnka włóż przyprawy: ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i liść laurowy. Dołóż Kostkę pieczeniową Knorr. Całość zalej wodą i duś pod przykryciem przez około 40 minut. Bitki podawaj z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem. Rada: Najlepsze bitki wychodzą z rostbefu ale można tez użyć udźca wołowego.
Bitki wołowe duszone
Składniki:
– 1 kg mięsa wołowego bez kości, – 2 średniej wielkości cebule, – 1 łyżka musztardy, – ziele angielskie, – listek laurowy, – sól , – pieprz , – papryka wędzona lub słodka, – mąka, – oliwa lub olej do smażenia, – 2 łyżki octu balsamicznego, – 2 łyżki oliwy.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek włókien na 1 cm plastry, lekko rozbić je tłuczkiem. Każdy plaster posmarować mieszaniną octu balsamicznego i oliwy – przełożyć do miski, przykryć i odstawić na ok. 60-70 minut. Następnie mięso posolić i oprószyć pieprzem oraz obtoczyć w mące. Szybko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano, przełożyć do garnka o grubym dnie. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w półplasterki cebulę, przełożyć do garnka z mięsem. Dodać musztardę, kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy oraz łyżeczkę papryki. Zalać wodą do 3/4 wysokości mięsa. Postawić garnek na niedużym ogniu i dusić pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu delikatnie mieszając. W razie potrzeby podlać wodą. Im starsze mięso, tym dłużej będzie się dusić.
Bitki wołowe z grzybami
Składniki:
– 1/2 kg wołowiny, – 6 dużych suszonych grzybków, – 3 cebule, – 3 łyżki mąki, – 2 listki laurowe, – kostka bulionowa grzybowa, – kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego, – sól, – pieprz, – olej.
Sposób przygotowania:
Wybrane grzyby połam, namocz w 1/2 szklanki wody. Mięso pokrój w plastry, oprósz 2 łyżkami mąki i obsmaż na silnie rozgrzanym oleju. Przełóż do dużego płaskiego rondla, dodaj grzyby z wodą, w której się moczyły, listki laurowe, ziele oraz pieprz w ziarenkach. Wkrusz kostkę bulionową. Składniki w rondlu zalej wodą tak, aby mięso było przykryte. Duś pod przykryciem 40 minut. Następnie dodaj cebulę i duś kolejne 45 minut. W razie potrzeby podlewaj wodą – mięso musi być cały czas lekko zakryte. Łyżkę mąki rozprowadź w niewielkiej ilości wody i wlej do garnka. Starannie wymieszaj. Bitki dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z ziemniakami z wody lub kaszą.
Bitki wołowe na winie
Składniki:
– 60 dag chudej wołowiny (zrazowej), – 2 łyżki mąki, – Cebula, – 1/2 kromki razowego chleba (ze skórką,) – 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, – łyżeczka koncentratu pomidorowego, – cukier, – pieprz, – sól.
Sposób przygotowania:
Wołowinę umyć, oczyścić z błon i osuszyć. Pokroić w plastry, a następnie lekko zbić tłuczkiem i oprószyć solą, pieprzem i mąką. Zagotować 3 szklanki wody, włożyć poszatkowaną cebulę oraz plastry mięsa i chleb. Dusić 45 minut pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem duszenia dodać wino i koncentrat pomidorowy. Gdy mięso będzie miękkie, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Podawać z makaronem lub ziemniakami i surówką.
Bitki wołowe – kalorie
Wartość odżywcza w 100g . – 103 kcal, – 13,6 g białka, – 4,3 g tłuszczów, – 2,3 g węglowodanów.
Was this helpful?
0 / 0