Bundz

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Sery od dawien dawna goszczą na naszych stołach. Każdy je lubi, jako dodatek do kanapki, czy jako danie z serem w roli głównej. Sery uwielbiają ludzie na całym świecie i to pod każdą postacią. W każdej zapewne lodówce można znaleźć ten produkt i to nie pod jedną postacią. Jedne sery są bardziej popularne i znane, inne zaś mniej. Nie zmienia to jednak faktu, że w każdym przypadku znajdą się ich zwolennicy jak również i przeciwnicy.

Bundz

Kto zna bundz? Czy wie ktoś, w jaki sposób on powstaje? Z pewnością zwolennicy dobrej jakości serów dokładnie wiedzą o czym mowa. Tym jednak, którzy nie do końca wiedzą czym jest bundz (znany również jako bunc), trzeba powiedzieć, że bundz to ser z mleka owczego, który stanowi rodzaj twarogu. W jaki sposób taki ser powstaje? Czy są na niego jakieś sprawdzone przepisy? Proces produkcji bundzu w pierwsze fazie wygląda tak samo, jak produkcja oscypka. Zlane do drewnianego kociołka mleko owcze doprowadza się do ścięcia białka, które w mleku jest zawarte. Wszystko to odbywa się dzięki dodaniu enzymu – podpuszczki. Z takiego procesu powstaje skrzep, który ma bardzo gęstą konsystencję. Można go niemal kroić przy pomocy noża. Taki skrzep parzy się, a następnie przez kilka minut trzyma w 70 stopniach Celsjusza.

Następny etap pracy to odcedzenie sera na płótnie w postaci dużych brył. W ten sposób otrzymuje się ser o bardzo łagodnym smaku. Produkuje się go najczęściej na Podhalu. Rzeczą bardzo ciekawą jest to, że smak tego sera nigdy nie jest taki sam. Zupełnie bowiem inaczej smakuje on wiosną, a inaczej w inne pory roku. Najsmaczniejszy jest ten, który tworzy się z majowego wypasu. Od 2005 roku bundz wpisany jest na europejską listę produktów tradycyjnych. Będąc na Podhalu najlepiej w maju, warto skosztować pyszności, które proponują nam górale. Wiele osób kupuje bundz na grilla, który tak podany smakuje rewelacyjnie. Każdy, nawet najbardziej wymagający smakosz nie przejdzie obojętnie obok tak smacznego produktu.

Bundz – przepisy

Co można ciekawego z takiego sera zrobić? Dużą popularnością cieszą się tak zwane wstążki z bundzem. Do ich powstania potrzebne są takie składniki jak:

– 15 dag bundzu, – makaron wstążki, – dwa ząbki czosnku, – bazylia, – natka pietruszki, – łyżka oleju, – dwie łyżki śmietany 12%, – łyżka masła. Sposób przygotowania:

Makaron należy ugotować na półmiękko w dużej ilości posolonej wody. Następnie należy przygotować sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z ziołami, olejem i łyżką zimnej wody. Następnie ser pokroić na drobne kawałki, wymieszać ze śmietaną i całość dodać do sosu. Wszystko razem należy zmiksować i utrzeć na jednolitą masę, oraz doprawić do smaku solą. W garnku podgrzewać tak długo, aż ser się rozpuści. Tak przyrządzonym sosem polać makaron. Można być pewnym, że taki przysmak, zasmakuje na pewno każdemu z domowników.

Bundz – wartości odżywcze

Bundz ma bardzo dużo wartości odżywczych i dlatego też warto go ze smakiem zajadać, oczywiście w określonych ilościach. W sklepach dostępne są już takie sery, jednak z całą pewnością ten, który zrobiony będzie własnoręcznie, smakować będzie dużo lepiej. Każdy, kto chce sprawdzić, jak wygląda i jak smakuje prawdziwy bundz, powinien wybrać się na Podhale. Tam górale ze starannością robią produkt, który na pewno zaspokoi kubki smakowe każdego, nawet najbardziej wymagającego klienta. Podstawą jest jednak to, by móc skosztować sera świeżego, dopiero co wyprodukowanego i dobrze sporządzonego. Choć wielu uważa, że ser ten nie ma w ogóle smaku i jest nijaki, to w rzeczywistości każdy serowy zapaleniec będzie uważać, że nie ma mu równych. Nie wszystko musi wszystkim smakować!

Was this helpful?

0 / 0