Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Nic nie może się równać ze smakiem domowego chleba. Współcześnie mało kto ma czas na jego przygotowywanie. Pokutuje tez przekonanie, że zrobienie domowego chleba jest niezwykle trudne i skomplikowane i wymaga posiadania odpowiedniego pieca. Nic bardziej mylnego. Na szczęście powoli zaczynamy doceniać walory własnoręcznie przygotowywanych posiłków i także w pieczeniu chleba doskonalimy swoje umiejętności.
Chleb orkiszowy – właściwości
Chleb orkiszowy jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu, więc stanowi doskonałą „wprawkę” dla dalszych, nieco bardziej praco- i czasochłonnych przepisów. Orkisz ponadto słynie ze swoich właściwości odżywczych i zdrowotnych. Jego ziarno jest bogate w białko, dobrze przyswajalny gluten oraz cynk, miedź, selen, witaminy A, D i E a także zdrowy kwas linolenowy. Nadaje się do wykorzystania w wielu potrawach, choć może być problem z dostępnością orkiszu, gdyż obecnie jest rzadko uprawiany.
Chleb orkiszowy – przepis
Do upieczenia chleba orkiszowego będziemy potrzebować:
– około sześćdziesięciu dag mąki orkiszowej, – osiem gramów suszonych drożdży, – łyżkę oliwy, – półtora łyżeczki soli, – jedną łyżeczkę miodu – około czterysta czterdzieści ml ciepłej wody.
Jeśli lubimy pochrupać, możemy dodać również pestki dyni lub słonecznika oraz suszone owoce (najlepiej śliwki). Będziemy tez potrzebować odrobiny mleka do posmarowania ciasta.
Przygotowanie jest proste i nie zabiera dużo czasu. Na początku musimy przesiać do miski mąkę i połączyć ją z drożdżami. Robimy dołek i wlewamy doń oliwę, miód oraz sól. Mieszamy i powoli dolewamy wodę. Trzeba uważać, by nie przesadzić a gdy ciasto zrobi się zbyt rzadkie, możemy podsypać je jeszcze odrobiną mąki. Zagniatamy ciasto przez mniej więcej pięć minut. Jeśli zdecydujemy się na dodatki, to teraz jest czas, by dodać je d ciasta chlebowego. Gdy już wszystkie składniki połączymy, przekładamy ciasto do wysmarowane tłuszczem i wysypanej płatkami lub otrębami owsianymi formy keksowej do około 2/3 wysokości. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i gdy nam wyrośnie, wkładamy blachę z ciastem chlebowym. Przed włożeniem do pieca smarujemy jeszcze wierzch mlekiem i ewentualnie posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy około 50 minut i studzimy na kratce.
Chleb orkiszowy a odchudzanie
Chlebek ma łagodny smak, więc doskonale komponuje się z wyrazistymi dodatkami, takimi jak dojrzewające sery, wędliny oraz – w wersji na słodko – z powidłami lub dżemami. Jego przygotowanie, jak można wywnioskować z przepisu, nie jest trudne i nie wymaga wcześniejszego przygotowania zakwasu i czasochłonnego zagniatania. Na początek naszej przygody z pieczeniem chleba taka propozycja wydaje się jak najbardziej na miejscu. Należy zaczynać od rzeczy prostszych i nabierać wprawy, by móc spróbować swoich siła z trudniejszymi przepisami. Zapewniamy jednak, że warto! Chleb orkiszowy doskonale wspomaga odchudzanie i ma wiele wartości odżywczych, a zapach chleba unoszący się w domu wszystkim poprawia nastrój i jest obietnicą pysznego jedzenia.
Was this helpful?
0 / 0