Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Macie ochotę na chrupiące skrzydełka? Zazwyczaj chrupiące skrzydełka kojarzą się z KFC, jednak jeszcze lepsze mogą być te wykonane w domowym zaciszu.
Chrupiące skrzydełka w panierce z 21 składników
Składniki:
– Skrzydełka (około 6sztuk na osobę), – Łyżeczka słodkiej papryki, – Łyżeczka pikantnej papryki, – 3 białka z jajek, – 1,5 szklanki zmielonych płatków kukurydzianych, – Pół szklanki mąki kukurydzianej, – Pół szklanki mleka, – Łyżeczka soli, – Pół łyżeczki pieprzu, – Łyżeczka mielonego kminku, – Łyżeczka mielonego tymianku, – Oregano, – Rozmaryn, – Majeranek.
Sposób przygotowania:
Skrzydełka gotujemy w wodzie z papryką ostrą i słodką. Następnie studzimy. Wszystkie przyprawy mieszamy w wysokim naczyniu. Ciasto wykonujemy z mleka, płatków, mąki kukurydzianej, białek. Ciasto panierki powinno konsystencją przypominać gęstą śmietanę. Natarte przyprawami skrzydełka maczamy w panierce i smażymy w frytkownicy na złoty kolor.
Chrupiące skrzydełka z sezamem
Składniki:
– 6 skrzydełek z kurczaka, – 250 ml maślanki, – 150 g płatków kukurydzianych, – 40 g sezamu, – łyżka kuminu, – łyżka kolendry, – łyżka ziaren pieprzu, – łyżka soli gruboziarnistej, – łyżka ostrej papryki, – łyżka słodkiej papryki, – szczypta kurkumy, – pół łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Na suchej patelni prażymy kolendrę i kumin. Gdy przyprawy wydobędą z siebie charakterystyczne aromaty przekładamy je do moździerza. Dodajemy pieprz, sól, paprykę ostrą i słodką oraz kurkumę. Przyprawy ucieramy na drobny “pył”. Skrzydełka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i dzielimy na 3 części. Do torebki wrzucamy skrzydełka, dodajemy przyprawy i wlewamy maślankę. Foliową torebkę szczelnie zamykamy i poruszamy mięsem, tak aby składniki marynaty się połączyły. Wkładamy ją do miski lub pudełka i wkładamy do lodówki na całą noc. Rozdrabniamy płatki kukurydziane. Robimy to np. w moździerzu lub wrzucamy je do foliowej torebki i miażdżymy je za pomocą wałka, czy tłuczka do mięsa. Tak przygotowane płatki łączymy z sezamem. Wyjmujemy skrzydełka z marynaty i starannie obtaczamy je w przygotowanej panierce. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy odrobiną oliwy. Na blaszkę kładziemy skrzydełka w panierce. Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C i pieczemy skrzydełka przez 7 minut w termoobiegu. Następnie wyłączamy termoobieg i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy przez 7 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i przekładamy każde skrzydełko na drugą stronę. Dopiekamy jeszcze 7 minut.
Chrupiące skrzydełka w sosie sojowym
Składniki:
– 6 szt skrzydełek kurczaka, – 1 szklanka sosu sojowego, – 1 ząbek czosnek, – 1 łyżka słodziku niskokalorycznego, – 4 łyżeczki mieszanki przypraw, – 1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego naczynia i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy w lodówce na 24 godziny, od czasu do czasu mieszając. Po upływie czasu wstawiamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym i pieczemy na grillu. Kiedy skrzydełka zaczną skwierczeć (po mniej więcej 5-10 minutach), odwrócić i piec kolejne 5-10 minut. Dziś chcąc przygotować pyszne chrupiące skrzydełka nie musimy tracić czasu na przygotowanie własnej panierki. W każdym sklepie dostaniemy gotowe panierki oraz zestaw przypraw, pozwalających nam na uzyskanie chrupiących skrzydełek na ostro, na słodko i jak tylko chcemy. Przy okazji kupimy również wszelkiego rodzaju dodatki do skrzydełek takie jak, sosy, sałatki.
Was this helpful?
0 / 0