Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Kto nie lubi ciastek i słodkości? Każdy od czasu do czasu ma ochotę na małe co nieco i z ogromną chęcią osłodzi sobie życie smacznym ciasteczkiem. Najlepiej jednak smakują ciasteczka maślane domowej roboty, a zwariować można dla tych, które właśnie mama lub babcia wyciągnęła z piekarnika. Są cieplutkie i pachnące, nie można się im oprzeć. Co powiecie na ciasteczka maślane? Są proste w wykonaniu i naprawdę smaczne. Każdy z was może je zrobić w domowym zaciszu waszej kuchni.
Ciasteczka maślane – przepis
Ciasteczka maślane proste
Składniki:
– 120g miękkiego masła (nie można masła zastąpić margaryną) – 3 łyżki cukru pudru – 150g mąki tortowej – Dla dodania aromatu można dodać kilka kropel aromatu waniliowego
Wykonanie
Do dużej miski wsypujemy mąkę, masełko (nie prosto z lodówki) i cukier puder oraz dokładnie je zagniatamy. Jeśli nie chcemy robić tego rękoma, można do wymieszania składników użyć miksera. Dobrze wymieszaną masę wyciągamy z miski i kształtujemy z niej kuleczki mniejsze wielkością od śliwki. Kuleczki układamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki spłaszczamy widelcem tworząc wzorki na ciasteczkach i wstawiamy do pieczenia. Pieczemy od 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Ciasteczka maślane z cukrem
Składniki:
– 500g mąki pszennej – 150g masła – 150g cukru – cukier waniliowy – 2 jajka – Łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od utarcia masła na puszystą masę dodając jednocześnie cukier i jajka. Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ugniatanego masła. Dokładnie ugniecione ciasto wykładamy i wałkujemy by jego grubość wynosiła 4mm. W zależności od kształtu jaki chcemy uzyskać wycinamy kształty ciasteczek, używając foremek, szklanki lub noża.
Gotowe kształty ciastek układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (pomiędzy ciasteczkami warto zostawić minimum centymetrowe odległości by podczas pieczenia się nie posklejały). Przed włączeniem pieca, każde ciasto nakłuwamy widelcem. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 160°C przez około 15 minut.
Ciasteczka maślane po wyciągnięciu powinny od góry być koloru jasnego, zaś od spodu lekko zarumienione. Ciasteczka można przechowywać w pudełku lub puszce, by spożyć w późniejszym czasie lub móc poczęstować gości. Jeśli chcemy by ciasteczka były bardziej zdobne można je posypać dowolnym dodatkiem przed pieczeniem lub po upieczeniu polać czekoladą. Możemy też przyrządzić ciasteczka maślane z żurawiną, ciasteczka maślane z migdałami, z dżemem, bakaliami. Wszystko zależy od pomysłowości! Smacznego!
Was this helpful?
0 / 0