Ciasto truskawkowe

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Ciasto truskawkowe, już ślinka leci na samą myśl. Kto nie lubi ciast, a najlepsze są te ze świeżych owoców, czyż nie? Ciasto truskawkowe można przygotować na wiele sposobów, na różnym podkładzie oraz z wybranymi dodatkami. Tak naprawdę wszystko zależy od naszych chęci, pomysłów i dostępnych składników. Oto kilka pomysłów na ciasto truskawkowe.

Ciasto truskawkowe na zimno

Składniki:

– 1kg truskawek świeżych, – 2 opakowania ulubionej galaretki truskawkowej, – 0,5 szklanki śmietany słodkiej, – 500g ciastek biszkoptowych.

Sposób przygotowania:

Miksujemy ciasteczka biszkoptowe, które będą spodem ciasta. Wykładamy je do okrągłej blachy, którą wcześniej wykładamy pergaminem. Truskawki obieramy i myjemy dokładnie, a następnie miksujemy. Pozostawiamy około 6-8 truskawek do dekoracji ciasta. Po zmiksowaniu truskawki przecieramy przez sito. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z wcześniej przetartymi truskawkami i układamy masę na spód ciasta. Przygotowujemy galaretkę i lekko przestudzoną wylewamy na ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez około 180minut. Pozostałe truskawki przekrajamy i dekorujemy wierzch ciasta. Smacznego!

Ciasto truskawkowe na biszkopcie

Składniki:

BISZKOPT – 1,5 szklanki mąki, – 1,5 szklanki cukru pudru, – 8 jaj, – łyżeczka proszku do pieczenia. KREM – 0,5 litra mleka, – 2 łyżki mąki, – 2 łyżki budyniu śmietankowego, – 2/3 szklanki cukru pudru, – Masło np. extra, – Truskawki, – 3 galaretki truskawkowe.

Sposób przygotowania:

Zacznijmy od biszkoptu. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem, osobno ubijamy pianę z białek i dodajemy do żółtka z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i lekko mieszając dodajemy stopniowo do reszty. Wylewamy gotowe ciasto na blachę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. W czasie gdy ciasto cię piecze przechodzimy do kremu. Mleko, mąkę i budyń gotujemy na krem. Następnie studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem i powoli dodajemy do kremu. Ucieramy na puszysta masę. Biszkopt studzimy i wykładamy kremem. Na wierzch układamy truskawki, które zalejemy przestudzoną galaretką. Galaretkę najlepiej rozrobić w litrze wody 3 opakowania galaretki.

Ciasto truskawkowe z kruszonką

Składniki:

– Około 800g truskawek, – 200g masła miękkiego, – 200g cukru pudru, – 4 jaja, – 250g mąki, – Łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki do kruszonki:

– 150g mąki, – 75g masła, – 75g cukru.

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Przygotowujemy okrągła blachę o średnicy 24cm, którą smarujemy uprzednio masłem. Na patelni rozpuszczamy na małym ogniu masło, dodajemy stopniowo cukier i mąkę, całość mieszamy dokładnie i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, około 8-10minut. Ucieramy dodając po jednym jajku, najlepiej w odstępach około 3 minut. Następnie dodajemy po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy na małych obrotach, do momentu połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy, a na jego wierzchu układamy truskawki. Posypujemy z góry kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 70 minut . Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Was this helpful?

0 / 0