Cukrzyca

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Cukrzyca jest chorobą spowodowaną niedoborem insuliny, w której dochodzi do głębokich zaburzeń przemiany węglowodanów, tłuszczów i białek.

Cukrzyca – przyczyny

Jeśli trzustka produkuje za mało insuliny lub komórki przestają na nią reagować, wówczas cukier zamiast trafić do poszczególnych tkanek i narządów, i dostarczać ciału energii, gromadzi się we krwi i zakłóca pracę organizmu.

Cukrzyca – grupa ryzyka ○ osoby, które mają w rodzinie chorego na cukrzycę, ○ są otyłe, ○ prowadzą siedzący tryb życia, ○ skończyły 45 lat, ○ mają niski poziom “dobrego” cholesterolu (HDL poniżej 35mg %), ○ mają wysokie ciśnienie tętnicze (140/90 mm Hg lub więcej),

○ kobiety, które: miały tzw. cukrzycę ciężarnych lub urodziły dziecko powyżej 4,5 kg.

Cukrzyca – rozpoznanie Objawy, na które powinno się zwrócić uwagę, a które mogą świadczyć o prawdopodobieństwie wystąpienia cukrzycy to: ○ wzmożone pragnienie, ○ bardzo częste oddawanie moczu, ○ utrata masy ciała, ○ uczucie osłabienia, ○ senność, ○ trudno gojące się rany.

Do mierzenia poziomu cukru służą glukometry. Pomocne są też urządzenia do bezbolesnego nakłuwania opuszki palca, by ocenić stężenie cukru.

Cukrzyca – leczenie ○ przestrzeganie diety, ○ stosowanie leków przeciwcukrzycowych (insulina i leki doustne),

○ wykorzystanie pracy mięśniowej w poprawie zaburzonej przemiany materii.

Cukrzyca – dieta

Podstawą diety cukrzycowej jest 5 posiłków dziennie, jedzonych o stałych porach. Jest ona oparta na produktach o niskim IG. Indeks glikemiczny informuje o tempie wchłaniania i przyswajania węglowodanów. Diabetycy powinni spożywać produkty o niskim IG – poniżej 60. Należą do nich: surowe warzywa, pieczywo pełnoziarniste i razowe, pełnoziarniste produkty zbożowe – brązowy i dziki ryż, razowy makaron, kasza gryczana, jaglana, rośliny strączkowe, orzechy, migdały, chudy nabiał, owoce cytrusowe. Powinni unikać produktów o wysokim IG, czyli przekraczającym 70 (są to tzw. złe węglowodany, szybko podnoszące stężenie glukozy i insuliny we krwi). Należą do nich: ziemniaki, frytki, chipsy, pszenne pieczywo, biały ryż, miód, gotowane buraki i marchew.

Cukrzyca – leczenie insuliną

Insuliną leczeni są chorzy na cukrzycę typu 1 (insulinozależną), tj. około 10% chorych na cukrzycę. Czasami konieczne jest także leczenie insuliną cukrzycy typu 2 (insulinoniezależnej). Dzieje się tak w przypadku szczególnych sytuacji życiowych pacjenta (zakażenie, ciąża, zabiegi chirurgiczne). Insulina działa pozajelitowo, co wymaga podskórnych wstrzykiwań hormonów.

Leczenie doustne

Stosuje się głównie w leczeniu cukrzycy typu 2 (insulinoniezależnej), o niewielkim dobowym zapotrzebowaniu na insulinę. Efektem działania tych leków jest pobudzenie komórek B do zwiększonego wydzielania insuliny do krwi.

Praca mięśni

Najwięcej glukozy gromadzi się w mięśniach, dlatego ich praca w czasie ruchu pomaga ją spalić i przetworzyć na energię, a także zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Ponadto aktywność ruchowa wpływa na spadek ciśnienia tętniczego i podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL, chroniąc naczynia krwionośne. Regularna aktywność fizyczna np. spacer szybkim marszem 4-5 razy w tygodniu przez co najmniej 30 minut zapobiega zachorowaniu na cukrzycę.

Was this helpful?

0 / 0