Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Czulent i jego pochodzenie
Jest to tradycyjna potrawa w kuchni żydowskiej. Czulent to duszony i bardzo wolno gotowany gulasz, przyrządzany z koszernego ( spełniającego normy) mięsa z fasolą, cebulą, oraz kaszą jęczmienną, bądź jaglaną. Czasami w skład gulaszu wchodzą jajka na twardo, lub knedle. Potrawa jest spożywana w szabat (w judaizmie ostatni, 7 dzień tygodnia, czyli sobota). W szabat zabrania się przyrządzania posiłków na ogniu. W związku z tym czulent jest gotowany dzień wcześniej. Wstawia się go do rozgrzanego pieca i dogotowuje przez całą noc, by podać go na sobotni obiad.
Czulent – przepisy
Czulent z ziemniakami
Składniki:
– 0,5 kg fasoli najlepiej czerwonej, – 0,6 kg wołowiny bez kości, – 0,5 kg ziemniaków. – 2 duże cebule, – 0,5 główki czosnku, – gęsi smalec, lub oliwa, – sól, – pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Namoczyć fasolę na noc. Gotować do pół miękkości. Po 20 minutach gotowania dodać łyżeczkę soli. Mięso obsmażyć na tłuszczu i przełożyć do garnka. Cebulę obrać i drobno posiekać, a następnie przyrumienić na tłuszczu. Dodać do mięsa. Włożyć całe ząbki czosnku, dolać 3-4 łyżki wody. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie półmiękkie. Wlać 0,5 szklanki wrzątku, włożyć fasolę i ziemniaki pokrojone w kostkę, posolić dusić pod pokrywą na małym ogniu. W przypadku pieczenia w piekarniku, należy rozgrzać do 150 stopni. Doprawić solą, pieprzem, podać z natką pietruszki.
Czulent z kurczakiem
Składniki:
– pierś kurczaka – 1 puszka pomidorów – ½ puszki czerwonej fasoli – ½ szklanki ryżu – 1 cebula – ząbek czosnku – 1 łyżka cukru – 1 łyżeczka cynamonu – 1 łyżeczka kuminu – 1 łyżeczka słodkiej papryki – pieprz dla zaostrzenia – do smaku – sól (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w soku z pomidorów z przyprawami. Najlepiej całą noc.Ugotować ryż. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać kurczaka wraz z zalewą, podsmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki oraz fasolę. Wymieszać, dodać cukier i ewentualnie sól do smaku. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Na końcu dodać ryż i całość dokładnie wymieszać. Danie przełożyć do naczynia do zapiekania i zapiekać przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Czulent jagnięcy
Składniki:
– 2 szklanki fasoli Jaś, – 1,5 kg Combru jagnięcia, – 2 cebule pokrojone w plasterki, – 3 łyżki tłuszczu, – 3 roztarte ząbki czosnku, – 2 łyżeczki soli, – 1/4 łyżeczki pieprzu, – 1/2 łyżeczki imbiru, – 3 szklanki wrzątku.
Sposób przygotowania:
Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą na 15 minut. Fasolę gotować pół godziny w wodzie, w której się moczyła, osączyć. Comber i cebulę zrumienić na gorącym tłuszczu w szerokim płaskim garnku, dodać czosnek, sól, pieprz, imbir, zalać wrzącą wodą, przykryć i gotować na małym ogniu 2,5 h lub do miękkości mięsa i fasoli, dolewając w razie potrzeby trochę wody. Podawać na gorąco z buraczkami ze śmietaną i surówką.
Was this helpful?
0 / 0