Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Przychodzi w życiu każdego z nas moment gdy postanawiamy przejść na dietę, jednak jej wybór to dla nas spory problem, a nawet często kłopot. Jaka dieta będzie dla nas odpowiednia? Czy możemy wybrać sami dietę, czy może lepiej udać się wstępnie do dietetyka. No cóż z pewnością najlepszym rozwiązaniem będzie przejście na dietę za pomocą dietetyka, jeśli jednak ktoś zdecyduje się na dietę bezglutenową, warto czegoś się o niej wstępnie dowiedzieć. Oto kilka ważnych informacji.
Dieta bezglutenowa jest rodzajem diety stosowanej zazwyczaj podczas leczenia, a także profilaktyce celiakii. Na czym polega taka dieta? Polega głównie na całkowitej eliminacji z codziennej diety żywności zawierającej gluten, a więc składniki z dodatkiem naturalnych lub przetworzonych zbóż tj. pszenica, żyto lub jęczmień.
Produkty zawierające gluten, zakazane podczas diety bezglutenowej. – mąka pszenna, – mąka żytnia, – makarony, – kasza manna, – kasza jęczmienna, – pęczak, – chleb biały, – chleb razowy, – bułki, – pieczywo chrupkie, – kasza perłowa, – kasza łamana, – otręby pszenne, – herbatniki, – ciastka, – inne słodycze zawierające gluten, – kaszanka, – salceson, – pasztetowa, – kawa zbożowa, – ocet, – składniki z pszenica, – składniki z żytem,
– składniki z jęczmieniem.
Dieta bezglutenowa – przepisy
Pyszne warzywa
Składniki:
– 140 g różyczek brokułów, – 150 g różyczek kalafiora, – 1 zielona papryka, – 1 ogórek – obrany, – 1 grubo pokrojona marchewka, – 1/4 szklanki włoskiego sosu sałatkowego.
Sposób przygotowania
W większym garnku gotujemy osoloną wodę, po czym w momencie wrzenia wrzucamy do niej nasze warzywa. Po minucie wyciągamy i odcedzamy. Warzywa przekładamy do średniego naczynia i zalewamy sosem sałatkowym. Na godzinę wstawić do lodówki.
Hummus
Składniki:
– 480 g odcedzonej ciecierzycy (cieciorki) w puszce, – 80 g pasty tahini, – 60 ml (0,25 szklanki) soku z cytryny, – 1 łyżeczka soli, – 2 ząbki czosnku, – 1 łyżka oliwy z oliwek, – 1 szczypta papryki w proszku, – 1 łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki.
Sposób przygotowania
W blenderze miksujemy na gładką masę ciecierzycę, sok z cytryny, tahini, sól oraz czosnek. Przekładamy do salaterki. Delikatnie skrapiamy oliwą oraz posypujemy natką pietruszki i papryką.
Dieta bezglutenowa a zdrowie
Dieta bezglutenowa zalecana jest głównie dla osób chorobliwych, z pewnego rodzaju dolegliwościami lub alergią na gluten. To dzięki rezygnacji z glutenu, takie osoby mogą pozbyć się swych chorób, dolegliwości i poprawić kondycję życiową. Nie powinno się stosować tego typu diety u osób zdrowych, gdyż zabiera ona zbyt wiele cennych składników z naszego jadłospisu, niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Prowadząc dietę bezglutenową na własne życzenie możemy nabawić się wielu problemów zdrowotnych, a więc czy warto?
Dieta bezglutenowa a dziecko
Alergia na gluten może zacząć się już od najmłodszych miesięcy dziecka, nawet w okresie noworodkowym. Zauważalna staje się w momencie przyjęcia przez malucha pierwszych posiłków zawierających gluten, np. kaszka czy biszkopty. Już od samego początku należy dziecko uważnie obserwować, gdyż pojawiające się sygnały alergii można pomylić z z innymi dolegliwościami, a takich u malucha występuje na początku wiele. Układ pokarmowy dziecka do 3 roku życia nie jest w pełni dojrzały, a więc może wysyłać błędne sygnały.
Co zrobić by sprawdzić czy to właśnie alergia na gluten? Obserwuj dziecko, po czym narzeka na brzuszek i gorzej się czuje. W pierwszym roku życia warto prowadzić notatki co dziecko zjada i jak na co reaguje. ○ Gdy często dziecko boli brzuch, ma biegunki, wzdęcia bądź wymiotuje. ○ Ulewanie i częste kolki również mogą być pierwszym sygnałem. ○ Maluszek jest smutny o blady. Często jest apatyczny, płaczliwy i rozdrażniony. ○ Dziecko wolno rośnie lub przestało rosnąć.
○ Podrażniona skóra dziecka z grudkami lub pęcherzykami.
Was this helpful?
0 / 0