Fasolka po bretońsku

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Fasolka po bretońsku to proste i smaczne danie, szczególnie lubiane przez mężczyzn.

Jak przygotować fasolkę po bretońsku?

Fasolka po bretońsku – przepis

Składniki:

– Fasola (około 1kg), – 2 sztuki kiełbasy (według własnych upodobań), – Kawałek boczku gotowanego, – 2 sztuki cebuli, – Przecier pomidorowy, – Majeranek, – Liść laurowy, – Ziele angielskie, – Pieprz, sól,

– Mąka do zasmażki.

Sposób przygotowania:

Fasolkę dokładnie płuczemy i wrzucamy do garnka, po czym zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, majeranek oraz odrobinę soli. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i wrzucamy również do garnka z fasolą. Gotujemy około 60 minut . Na patelni smażymy drobno pokrojoną kiełbasę i boczek. Smażymy do momentu zarumienienia i dodajemy do fasoli (po upływie 60 minut). Odcedzamy tłuszcz i dodajemy30% koncentrat pomidorowy, gotujemy do czasu zmiękczenia się fasoli. Do gotowej fasolki dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, garść majeranku, po czym doprawiamy pieprzem i solą. Fasolkę mieszamy z wodą z mąką i gotujemy do utraty mącznego smaku. Smacznego!

Dla osób bardziej leniwych sprzedawana jest gotowa fasolka po bretońsku w słoiku lub w puszce. Wystarczy podgrzać i spożyć z świeżym pieczywem lub ziemniakami.

Fasolka po bretońsku największą popularnością cieszy się w kuchni brytyjskiej jak i polskiej. Możemy przygotować fasolkę po bretońsku na żeberkach, lub fasolkę po bretońsku wegetariańską.

Was this helpful?

0 / 0