Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Fasolka po bretońsku to proste i smaczne danie, szczególnie lubiane przez mężczyzn.
Jak przygotować fasolkę po bretońsku?
Fasolka po bretońsku – przepis
Składniki:
– Fasola (około 1kg), – 2 sztuki kiełbasy (według własnych upodobań), – Kawałek boczku gotowanego, – 2 sztuki cebuli, – Przecier pomidorowy, – Majeranek, – Liść laurowy, – Ziele angielskie, – Pieprz, sól,
– Mąka do zasmażki.
Sposób przygotowania:
Fasolkę dokładnie płuczemy i wrzucamy do garnka, po czym zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, majeranek oraz odrobinę soli. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i wrzucamy również do garnka z fasolą. Gotujemy około 60 minut . Na patelni smażymy drobno pokrojoną kiełbasę i boczek. Smażymy do momentu zarumienienia i dodajemy do fasoli (po upływie 60 minut). Odcedzamy tłuszcz i dodajemy30% koncentrat pomidorowy, gotujemy do czasu zmiękczenia się fasoli. Do gotowej fasolki dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, garść majeranku, po czym doprawiamy pieprzem i solą. Fasolkę mieszamy z wodą z mąką i gotujemy do utraty mącznego smaku. Smacznego!
Dla osób bardziej leniwych sprzedawana jest gotowa fasolka po bretońsku w słoiku lub w puszce. Wystarczy podgrzać i spożyć z świeżym pieczywem lub ziemniakami.
Fasolka po bretońsku największą popularnością cieszy się w kuchni brytyjskiej jak i polskiej. Możemy przygotować fasolkę po bretońsku na żeberkach, lub fasolkę po bretońsku wegetariańską.
Was this helpful?
0 / 0