Fast food

Fast food

Nadeszły niestety czasy kiedy brak nam czasu na przygotowywanie smakowitych potraw i zabawę w kuchni. Dziś najczęściej sięgamy po szybkie dania, proste przepisy lub uliczne fast foody. No cóż z pewnością nie ma wśród nas nikogo, kto choć raz w życiu nie jadł fast food, a jak wielu nie jadło krewetek czy bakłażanów. Nie oszukujmy się, fast food ułatwia życie oszczędzając nam wiele czasu, jednak co robi dla naszego zdrowia, czy spożywając go zaopatrujemy się w jakiekolwiek cenne wartości odżywcze?

Fast food – definicja

Fast food to inaczej szybka żywność, serwowana w barach szybkiej obsługi jak Mc Donald, występująca w dość niskich cenach. Największym minusem fast food jest ich wysoka kaloryczność, a mianowicie wysoki procent węglowodanów oraz tłuszczów. Brak w nich zaś błonnika, minerałów czy jakichkolwiek witamin wspomagających prawidłowy rozwój organizmu. Nałogowe lub regularne spożywanie produktów fast food często doprowadza do chorób nowotworowych, miażdżycy, chorób serca czy wątroby, a w co drugim przypadku do otyłości. Na szczęście zaczynamy zdawać sobie sprawę z powagi sytuacji i dziś w barach szybkiej obsługi w menu pojawiają się również różnego rodzaju sałatki.

Co zaliczamy do fast food?

  • Zapiekanki,
  • Hot dog,
  • Frytki,
  • Pizza,
  • Kebab,
  • Burger,
  • Tortilla,
  • Kurczak w panierce,
  • Lazania,
  • Cheeseburger,
  • Hamburger,
  • Chickenburger,
  • Fishburger.

Najlepiej znaną siecią barów szybkiej obsługi, które serwują różnego rodzaju fast food, są: Mc Donald, Burger King, KFC, Subway oraz Taco Bell.

Fast Food – zalety

  • Szybki posiłek.
  • Tani posiłek.
  • Duży wybór w menu.

Fast food – wady

  • Wysoka kaloryczność posiłków.
  • Brak witamin w posiłkach fast food.
  • Częste jedzenie prowadzi do otyłości.
  • Ciężkie choroby spowodowane regularnym spożywaniem fast food.

Was this helpful?

0 / 0