Nadeszły niestety czasy kiedy brak nam czasu na przygotowywanie smakowitych potraw i zabawę w kuchni. Dziś najczęściej sięgamy po szybkie dania, proste przepisy lub uliczne fast foody. No cóż z pewnością nie ma wśród nas nikogo, kto choć raz w życiu nie jadł fast food, a jak wielu nie jadło krewetek czy bakłażanów. Nie oszukujmy się, fast food ułatwia życie oszczędzając nam wiele czasu, jednak co robi dla naszego zdrowia, czy spożywając go zaopatrujemy się w jakiekolwiek cenne wartości odżywcze?
Fast food – definicja
Fast food to inaczej szybka żywność, serwowana w barach szybkiej obsługi jak Mc Donald, występująca w dość niskich cenach. Największym minusem fast food jest ich wysoka kaloryczność, a mianowicie wysoki procent węglowodanów oraz tłuszczów. Brak w nich zaś błonnika, minerałów czy jakichkolwiek witamin wspomagających prawidłowy rozwój organizmu. Nałogowe lub regularne spożywanie produktów fast food często doprowadza do chorób nowotworowych, miażdżycy, chorób serca czy wątroby, a w co drugim przypadku do otyłości. Na szczęście zaczynamy zdawać sobie sprawę z powagi sytuacji i dziś w barach szybkiej obsługi w menu pojawiają się również różnego rodzaju sałatki.
Co zaliczamy do fast food?
- Zapiekanki,
- Hot dog,
- Frytki,
- Pizza,
- Kebab,
- Burger,
- Tortilla,
- Kurczak w panierce,
- Lazania,
- Cheeseburger,
- Hamburger,
- Chickenburger,
- Fishburger.
Najlepiej znaną siecią barów szybkiej obsługi, które serwują różnego rodzaju fast food, są: Mc Donald, Burger King, KFC, Subway oraz Taco Bell.
Fast Food – zalety
- Szybki posiłek.
- Tani posiłek.
- Duży wybór w menu.
Fast food – wady
- Wysoka kaloryczność posiłków.
- Brak witamin w posiłkach fast food.
- Częste jedzenie prowadzi do otyłości.
- Ciężkie choroby spowodowane regularnym spożywaniem fast food.
Was this helpful?
0 / 0