Gołąbki

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Gołąbki to potrawa znana na całą Polskę. Od lat robi się je w naszych domach a przepis na gołąbki przekazuje z pokolenia na pokolenie. Każdy robi gołąbki na swój sposób i tak, jak lubią to domownicy. Nie raz słyszymy, że nikt nie robi tak dobrych gołąbków jak babcia, mama, czy ciotka. To prawda! Niektóre osoby mają w taki dar, że potrafią robić pyszne gołąbki obok których nikt nie przejdzie obojętnie.

Gołąbki – przepis

Czy przepis na gołąbki jest trudny? Czy każdy z nas mógłby go wykonać? Oczywiście! Trzeba tylko chcieć, wierzyć, że się uda i mieć nadzieję, że wyjdą one równie rewelacyjnie, jak u naszej mamy. Przepis wcale nie jest trudny i można bez problemu go zapamiętać. Kupując kapustę, należy na początku w całości zagotować ją w dużym garnku, aż stanie się ona bardziej miękka. W tym czasie należy ugotować ryż i połączyć go z przesmażonym mięsem mielonym. Na jedną paczkę mielonego przeznacza się proporcjonalnie jeden woreczek ryżu. Do tego należy dodać surowe jajka, majeranek, sól, pieprz, czosnek, oraz inne dodatkowe przyprawy (wedle uznania, to nam ma smakować, nie bójmy się eksperymentów). Całość należy bardzo dokładnie wymieszać, aż powstanie z tego jednolita masa. Warto wcześniej spróbować, czy mielone jest dobre i czy na pewno ma dostateczną ilość przypraw. Następnie wyciąga się z gotującej wody kapustę, odcina się głąb i oddziela się od siebie pojedyncze kapuściane liście. Muszą one być duże, żeby można było bez problemu poradzić sobie z ich zawinięciem. Kiedy już liście są oddzielone, należy odciąć nożem zgrubienie, które się na nich znajduje.

Po tym wszystkim przystępujemy do dzieła. Nabieramy więc kulkę farszu, którą układamy na liściu kapusty i ją zawijamy. Żeby całość się nie rozleciała podczas gotowania, można oczywiście zawinąć nasze gołąbki nicią. Kiedy całość jest już zawinięta, należy również przyprawić gołąbki z zewnątrz. Stosuje się więc ponownie różnego rodzaju przyprawy, by nadać im cudowny, pyszny, delikatny smak. Rozgrzewamy na patelni masło, na które układamy nasze gołąbki pieczemy, aż ładnie się nam zarumienią. Następnie przekładamy je do dużego garnka lub naczynia żaroodpornego, w którym również musi się mieścić trochę tłuszczu (lub nieco zalewy bulionowej) i dalej te nasze gołąbki dusimy (lub wkładamy do piekarnika, by je zapiec). I tak oto powstają najlepsze na świecie gołąbki, które każdy może zrobić sam. Smaczne są także gołąbki z pieczarkami.

Gołąbki z sosem pomidorowym

Niektórzy którzy preferują do gołąbków pomidorowy lub grzybowy sos, jednak nie każdy takie rozwiązania lubi. Najważniejsze, by smakowały one domownikom i gościom i by każdy odchodząc od stołu, czuł się najedzony a jego gust został zaspokojony. Takie tradycyjne gołąbki to naprawdę nasza polska tradycja. Dzięki nim wiemy, kim tak naprawdę jesteśmy i skąd pochodzą nasze korzenie. Za granicą nie każdy wie, czym takie gołąbki są i jak należy je robić. Możemy być dumni z tego, że to właśnie my możemy pochwalić się gołąbkami jako potrawą narodową.

Osobom zapracowanym, które nie mają czasu na takie pracochłonne zajęcie, poleca się dostępne w sklepach produkty występujące pod nazwą gołąbki bez zawijania. Czy robiąc gołąbki z torebki uzyskamy smak taki, jakie mają tradycyjne gołąbki? Czy jest to w ogóle możliwe? Czy można coś takiego zrobić? Z całą pewnością nie! Nic, co powstaje sztucznie i co jest jedynie zwykłą potrawą – gotowcem instant, nigdy nie da nam smaku takiego, jak należycie i po domowemu wykonana potrawa. To tak jakby porównać pyszny rosół z kury, do rosołu typu „zupka chińska”. Nie ma po prostu porównania, nie można powiedzieć, że jedna i druga potrawa to jest to samo. Czasami lepiej jest poświecić na coś więcej czasu wiedząc, że to co jemy, jest zdrowe, dobre i jedyne w swoim rodzaju!

Was this helpful?

0 / 0