Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Czy jest ktoś kto nie kocha czekolady lub nie ma choć raz na jakiś czas na nią wielkiej ochoty? Czy nie kuszą was smakołyki pokryte smakowitą czekoladą? No tak wszystko ładnie, pięknie ale co z gorzką czekoladą? Czy ona również ma swoich fanów? Czym się różni od słodkiej i czy jest zdrowsza? Oto kilka ciekawostek na jej temat, z którymi warto się zapoznać.
Gorzka czekolada – właściwości 1. Gorzka czekolada wspomaga odchudzanie. To z pewnością argument, nakłaniający wiele osób do jej polubienia. Nie tylko zmniejsza apetyt na tłuste, słone i słodkie ale i pozostawia na długo uczucie sytości. 2. Jedzona od czasu do czasu, doskonale wpływa na nasze serce. 3. Chroni przed udarem, co udowodniono aż w dwóch badaniach naukowych. 4. Reguluje poziom antyoksydantów. 5. Poprawia wygląd cery. 6. Rozjaśnia umysł. 7. Pobudza hormony szczęścia. 8. Pobudza serotoniny. 9. Zwiększa wydzielanie endrofin.
10. Łagodzi niepokój.
Czekolada gorzka – skład W skład gorzkiej czekolady wchodzi: • Masło kakaowe, • Cukier, • Proszek kakaowy,
• Wanilia.
Czekolada gorzka – produkcja
Czekoladę gorzką tworzy się aż z70% produktów z miazgi kakaowej. Przygotowuje się ją w temperaturze około 32,7°C. Gorzka czekolada zawiera aż 5 razy więcej teobrominy niż czekolada mleczna. Wszystko wskazuje iż gorzka czekolada spożywana w odpowiednich ilościach nie psuje zdrowia, a je poprawia.
Gorzka czekolada – wartości odżywcze 1. Magnez. 2. Żelazo. 3. Potas. 4. Witaminy grupy E. 5. Witaminy z grupy B. 6. Węglowodany. 7. Błonnik.
8. Nie zawiera cholesterolu.
Gorzka czekolada – kalorie
Gorzka czekolada zawiera w 100g 524 kcal, zaś energii aż 2192,4kJ.
Was this helpful?
0 / 0